Anahtarlama açılarının kapasitör tip tek fazlı asenkron motorların dinamik davranışı üzerine etkisi
The effect of the switching angles on the dynamic behaviour of the single phase capacitor type induction motors
  1. Tez No: 78142
  2. Yazar: ALİ ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anahtarlama açı seçicisi, kapasitör tip tek fazlı asenkron motor, Switching angle selector, single phase capacitor type induction motor. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Elektrodinamik aygıtlarda üretilen momentteki tekrarlanmayan tepe değerleri, göz önüne alınması gereken önemli etkenlerdir. Momentteki tekrarlanmayan tepe değerlerinin pozitif olanları motor milini darbelerken, negatif olanları ters yönde moment uygulayarak mili, özellikle yük altındayken, kırılmaya ya da burulmaya zorladığı için, motorda tehlikeli bir durum meydana getirirler. Bu yüzden bunlar, önceden kestirilmeli ve kontrol edilmelidir. Motora uygulanan gerilimin uygulandığı andaki değeri, onun dinamik davranışı üzerine etki eden faktörlerden biridir. Bu yüzden, tekrarlanmayan tepe değerleri daha önce ifade edildi. Bu tepe değerlerini kontrol altında tutmak için gerilimin uygulanma anındaki değeri kontrol edilmelidir. Bu nedenle, A.C. faz kontrolöründen çalışma ve yapısal olarak tamamıyla farklı bir aygıt olan Anahtarlama Açı Seçicisinin kullanılması gerekir. Bu çalışmada; -Gerilimin uygulanma anındaki değerinin momentteki tekrarlanmayan tepe değerleri üzerine etkisini incelemek için, kapasitör tip tek fazlı asenkron motor kullanıldı. -Bir Anahtarlama Açı Seçicisi tasarlandı ve gerçekleştirildi. -Motorun momentindeki tekrarlanmayan tepe değerlerinin kestirimi ve dinamik davranışının teorik olarak incelenmesi için d-q eksen sistemi kullanıldı. -Bir moment ölçme devresi gerçekleştirildi. -Teorik ve deneysel sonuçlar karşılaştırıldı. Sonuç olarak bu çalışmada, teorik ve deneysel sonuçların birbiriyle uyumlu olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The non-repeated peaks of the torque produced in electrodynamics devices are the important points to be taken into consideration. Since the positive non-repeated peak gives an impulse to the shaft of the motor and the negative non repeated peak forces the shaft to be broken or twisted, they both expose a dangerous state. Therefore they should be predicted and controlled. The instantaneous value of the voltage applied to the motor is one of the factors affecting on their dynamic behaviour, hence, the non-repeated peaks mentioned above. To keep these peaks under control the instantaneous value of the voltage applied should be controlled. For this purpose a Switching Angle Selector (SAS) which is totally different device in structure and performance from A.C. phase controller is required. In this work; -In order to investigate the effect of the instantaneous value of the voltage applied on the non-repeated torque peaks a single phase capacitor type induction motor has been used. -A Switching Angle Selector has been designed and implemented. -For the theoretical analysis of the dynamic behaviour and prediction of the non- repeated torque peaks of the motor the d-q axes representation has been employed. -A circuit to measure the torque has been implemented. -The theoretical and experimental results has been compared. As a conclusion of this work, it has been observed that the theoretical and experimental results are well agreed each other.