Bazı atomik parametrelerin ve relativistik düzeltmelerin MCHF metodu ile hesaplanması
Calculation of some atomic parameters and relativistic corrections using MCHF method
  1. Tez No: 78141
  2. Yazar: LEYLA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Konfigürasyonlu Hartree-Fock, Osilator Kuvveti, Konfigürasyon Hal Fonksiyonu, Breit-Pauli Hamiltonyeni, LS ve LSJ Seviyeleri VI, Multi-Configuration Hartree-Fock, Breit-Pauli Hamiltonian, LS and LSJ Levels, Configuration State Function, Oscillator Strength
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Tez çalışmasında bazı atomların elektronik yapısı kuantum mekaniği ve hesaplamalı fizik metotlarıyla incelenmektedir. Bilgisayar programları hesaplamalı fizik sahasının iyi bilinen CPC Program Kütüphanesi'nden sağlanmış ve K.T.Ü. Bilgi İşlem Merkezi Vax-6520 sisteminde çalışılmıştır. Tezin Birinci Bölümün'de Schrödinger'in denklemi ve bunun çözümünün yaklaşık metotlarından Hartree-Fock (HF) ve Çok Konfigürasyonlu Hartree- Fock(MCHF) metotları ve bunların sayısal çözüm programları kısaca tanıtılmıştır. İkinci Bölüm' de tez çalışmasının safhaları verildikten sonra esas çalışma ortamı olan Çok Konfigürasyonlu Hartree-Fock Hesaplama Programı geniş olarak incelendi ve test çalışmaları yapılarak literatürle karşılaştırıldı. Böylece programın hatasız çalıştığından emin olundu. Üçüncü Bölüm'de MCHF programının uygulamaları genişletilmiş ve zenginleştirilmiştir. Bunun için konfigürasyon etkileşmesi (CI) tekniği çerçevesinde konfigürasyon sayısı artırılmış ve çeşitli relativistik katkılar (Breit-Pauli) ilave edilmiştir. O, O", Cu+ ve Cu2+ sistemlerinin bazı halleri için dalga fonksiyonları, terim enerjileri, LS ve LSJ dipol geçiş parametreleri hesaplanmıştır. N IV ve Al II için de bazı geçişler verilmiştir. Çalıştırılan programların gerçek örnekleri 16 adet ek halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this work, the electronic structures of some atoms are explored using the methods of quantum mechanics and computational physics. The computer programs used in the study are obtained from CPC Program Library, which is well known in the field of computational physics, and run on a VAX-6520 system at KTÜ. In the first chapter of the study, the Scrödinger's equation and the numerical methods Hartree-Fock and multi-configuration Hartree-Fock for solving the Scrödinger's equation are described briefly. In the second chapter, a short time-development of study and details of the MCHF computer program are given. Furthermore, some test results are obtained and compared with those in literature to make sure that the program run correctly. The applications of the MCHF program are expanded and enriched in chapter three. To this end, the configuration number is increased within the framework of configuration interaction technique and various relativistic contributions (Breit-Pauli) are calculated. Wavefunctions, term energies, LS and LSJ dipole transition parameters for some states of O, 0~, Cu+ and Cu2+ systems are calculated. Some transitions for N IV and Al II are also given. The exact outputs from running the programs are given in the appendices 1 through 16.