Tangeretin ve delfinidin'in pankreas kanseri hücreleri üzerine anti-kanser etkileri
Anti-cancer effects of tangeretin and delphinidin on pancreatic cancer cells
  1. Tez No: 781440
  2. Yazar: ŞENİZ GENİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİN ALPER ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tangeretin, Delfinidin, PANC-1, antikanser, proliferasyon, apoptoz, Tangeretin, Delphinidin, PANC-1, anticancer, proliferation, apoptosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Pankreas Kanseri, dünyada en yaygın 13.kanser tipi olarak ve kanser ile iliŞkili ölümlerde 7. sırada yer almaktadır. Pankreas karsinomu günümüzde hızla ilerleyen ölümcül bir hastalık olarak kabul edilmektedir ve doğal seyrinde tipik olarak geç teşhis edilir. Kötü bir prognoza ve düŞük bir hayatta kalım süresine sahip olması nedeniyle oldukça önemli olan pankreas kanserinin tedavisi için, günümüzde kullanılan standart kemoterapötik ajanlara ve radyoterapiye karşı pankreas kanseri hücreleri direnç geliştirmektedirler. Bu nedenle ivedilikle mevcut tedaviye alternatif olacak yeni tedavi türlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu da ancak pankreas kanserinin moleküler mekanizmalarının aydınlatılması ile mümkün olabilecektir. Bu çalışma sonucunda tangeretin ve delfinidinin pankreas kanseri hücreleri üzerindeki potansiyel anti-kanser etkileri hücre kültürü ortamında değerlendirilerek hem literatüre katkı sağlanması hem ilaç geliştirme hedefine yönelik ön verilerin eldesi hedeflenmektedir. Projemizde belirlenen bu amaçlar dahilindeki hedefimiz ise pankreas kanseri için bu iki ajanın anti-kanser etkinliklerini değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalıŞmada insan pankreas kanser hücre hattı (PANC-1) kullanılmıştır. Tedavi amacıyla tangeretin ve delfinidin uygulanmıştır. in vitro deneyler olarak, MTS hücre proliferasyonu, koloni formasyonu, wound healing yara iyileşmesi testi western blot analizi ve flow sitometri analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda bulgular tangeretin ve delfinidin tedavilerinin 50 ve 100 µM dozlarda hücre proliferasyonu ve koloni formasyonu testlerinde önemli düzeyde azalmalar, yara iyileşmesinde 50 µM tangeretin ve delfinidin ile önemli dere azalmalar görülmüştür. Western Blot analizinde 50 µM, 100 µM tangeretin ve 50 µM delfinidin PANC-1 hücre ölümünü indükleyici etki göstermiştir. Kombinasyon formlarında ise proliferasyonda 1 µM tangeretin+1 µM delfinidin, 5 µM tangeretin+5 µM delfinidin, 0,1 µM tangeretin+1 µM delfinidin ve 0,1 µM tangeretin+5 µM delfinidin önemli düzeyde azalmalara neden olmuştur. Koloni formasyonunda kombinasyonlar 10 µM tangeretin+10 µM delfinidin ve 50 µM tangeretin ve 50 µM delfinidin ile azalmalara neden olmuştur. Wound healing testinde kombinasyon grupları 25 µM tangeretin+25 µM delfinidin ile yara iyileŞmesi kapasitesinde öneli düzeyde azalmalar göstermiŞtir. Western Blot analizinde tüm kombinasyon grupları hücre ölümünü indükleyici etkilersergilemiştir. Sonuç: Sonuç olarak tüm bu veriler ile birlikte tangeretin ve delfinidinin PANC-1 hücrelerinde hücre proliferasyonu, koloni formasyonu, apoptoz üzerine önemli etkilere sahip olduğu ortaya konulmuştur. Özetle, kombine olarak tangeretin ve delfinidin ile tedavi, ileride yapılacak ilave çalışmaların ışığında pankreas kanseri hastalarında faydalı ve uygulanabilir bir girişim olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Pancreatic Cancer is the 13th most common cancer type in the world and the 7th in cancer-related deaths. Pancreatic carcinoma is still recognized as a rapidly progressive and fatal disease and is typically diagnosed late in its natural history. Pancreatic cancer cells are developing resistance to the standard chemotherapeutic agents and radiotherapy used today for the treatment of pancreatic cancer, which is very important due to its poor prognosis and low survival time. For this reason, it is urgently necessary to develop new types of treatment that will be an alternative to the existing treatment. This will only be possible by elucidating the molecular mechanisms of pancreatic cancer. As a result of this study, it is aimed to contribute to the literature and to obtain preliminary data for drug development by evaluating the potential anti-cancer effects of tangeretin and delphinidin on pancreatic cancer cells in cell culture medium. Our aim within the scope of these aims determined in our project is to evaluate the anticancer activities of these two agents for pancreatic cancer. Method: The human pancreatic cancer cell line (PANC-1) was used in this study. Tangeretin and Delphinidin were used for treatment. As in vitro experiments, MTS cell proliferation, colony formation, Wound Healing wound healing test and western blot analysis were performed. Results: Findings in our study Significant reductions in cell proliferation and colony formation tests were observed in 50 and 100 µM doses of tangeretin and delphinidin treatments, and significant reductions in wound healing were observed with 50 µM tangeretin and delphinidin. In western blot analysis, 50 µM, 100 µM tangeretin and 50 µM delfinidin PANC-1 showed cell death inducing effects. In combination forms, 1 µM tangeretin+1 µM delfinidin, 5 µM tangeretin+5 µM delfinidin, 0.1 µM tangeretin+ 1 µM delfinidin and 0.1 µM tangeretin+5 µM delphinidin caused significant reductions in proliferation. Combinations of 10 µM tangeretin+10 µM delfinidin and 50 µM tangeretin and 50 µM delfinidin resulted in reductions in colony formation. In the wound healing test, combination groups showed significant reductions in wound healing capacity with 25 µM tangeretin+25 µM delfinidin. In western blot analysis, all combination groups exhibited cell death-inducing effects. Conclusion: As a result, with all these data, it was revealed that tangeretin and delphinidin have important effects on cell proliferation, colony formation and apoptosis in PANC-1 cells. In summary, combined treatment with tangeretin and delphinidin may be a useful and feasible intervention in pancreatic cancer patients in the light of further studies.