Fizik öğretmenlerinin mesleki gelişim süreçlerindeki özel konuları
Spesific issues in physics teachers professional development stages
- Tez No: 78148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÇEPNİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Development Stages, Teacher Characters, Problems Teacher Education, Physics Teacher. IX
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
SUMMARY Specific Issues in Physics Teachers Professional Development Stages The purpose of this study is to determine; the problems physics teachers encountered at their teaching-learning process, the stages of their professional development, main characters of each stage. In parallel to these issues this study also offers a model to enforce new physics teachers professional development on the job. In this work, a case study research methodology was employed and the research was implemented at two stages. In the first stage, 85 physics student teacher candidate graduated from the Fatih Faculty of Education between 1995-1997 terms and 70 Physics teachers working in Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu and Samsun were also surveyed about the problems they encountered in their teaching. In the second stage, regular interviews were implemented with 12 physics teachers ( 3 teacher candidate, 9 teachers), randomly selected in the survey sample. Regular observations were also done with each teachers during 6 hours lesson period. The date obtained from the survey questions, interviews and observation were categorised in according with the sample's teaching experience. Then data were examined by using SPSS/windows statistic programs. It was found that the 30 problems were changeable with teaching experiences and teacher development process consisted of three main stages. Usually, there were significant relationship between teacher beliefs and types of teaching style they used. And it was also determined that these teacher were always used the same types of teach techniques. In parallel to this findings, a model which helps physics teachers to solve their problems and develop professionally on the job was suggested.
Özet (Çeviri)
şekiller dizini Sayfa No Şekil 1. A öğretmen adayının altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 67 Şekil 2. A öğretmen adayının 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 67 Şekil 3. B öğretmen adayının altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 74 Şekil 4. B öğretmen adayının 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 74 Şekil 5. C öğretmen adayının altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 79 Şekil 6. C öğretmen adayının 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 79 Şekil 7. D öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 84 Şekil 8. D öğretmenin 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 85 Şekil 9. E öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 91 Şekil 10. E öğretmenin 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 92 Şekil 11. F öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri.' 97 Şekil 12. F öğretmenin 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 98 Şekil 13. G öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 103 Şekil 14. G öğretmenin 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 103 Şekil 15. H öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 110 Şekil 16. H öğretmenin 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 110 Şekil 17. K öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 115 Şekil 18. K öğretmenin 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 116 Şekil 19. L öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 121 Şekil 20. L öğretmenin 6 ders boyunca sıralı izlediği ders öğretme alışkanlıkları 122 Şekil 21. M öğretmenin altı fizik dersi süresince uygulanan eğitim-öğretim etkinlikleri ve uygulanma yüzdeleri 127 X