Öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik farkındalıkları ile tutumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers awareness and attitudes towards inclusive education
  1. Tez No: 781519
  2. Yazar: ESRA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kapsayıcı eğitim, farkındalık, tutum, inclusive education, awareness, attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik farkındalıkları ile tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma nicel bir araştırma olup ilişkisel tarama modeliyle desenlenmiştir. Araştırmanın örneklemini Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde farklı branş ve eğitim kademelerinde görev yapan öğretmenlerden küme örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 448 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada verilerin toplanabilmesi amacıyla,“Kişisel Bilgi Formu”,“Kapayıcı Eğitime Yönelik Öğretmen Farkındalık Ölçeği”ve“Kapsayıcı Eğitime Yönelik Öğretmen Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilere ilk olarak normallik testi yapılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermesinden hareketle t-testi ve tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkinin incelenebilmesi amacıyla da Korelasyon Analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik farkındalıkları yüksek düzeyde bulunmuş, cinsiyet ve hizmet süresi değişkenlerine göre anlamlı bir farklılığın olmadığı; hizmet içi eğitim alma, sınıfında dezavantajlı öğrenci bulunma ve öğretim kademesi değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik tutumlarının yüksek düzeyde olduğu; cinsiyet, öğretim kademesi ve hizmet içi eğitim alma değişkenlerine göre anlamlı bir farklılığın olmadığı; sınıfında dezavantajlı öğrenci bulunma ve hizmet süresi değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuçlar: Öğretmenlerin kapsayıcı eğitime yönelik farkındalıkları ile tutumlarının yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin kapsayıcı eğitim farkındalıkları ile kapsayıcı eğitime yönelik tutumları arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research; The aim of this study is to determine whether there is a significant relationship between teachers' awareness and attitudes towards inclusive education. Method: This study is a quantitative research and was designed with a relational survey model. The sample of the study consists of 448 teachers selected by using cluster sampling method from teachers working in different branches and education levels in Şehitkamil district of Gaziantep province. In order to collect data in the research,“Personal Information Form”,“Teacher Awareness Scale for Inclusive Education”and“Teacher Attitude Scale towards Inclusive Education”were used. The data obtained in the study was first tested for normality. Based on the normal distribution of the data, t-test and one-way analysis of variance were performed. In addition, Correlation Analysis was performed in order to examine the relationship between the variables. Findings: According to the research results; teachers' awareness of inclusive education was found to be high; there was no significant difference according to gender and length of service; A significant difference was found in the variables of receiving in-service training, having disadvantaged students in the class and teaching level. In addition, according to the results of the research, teachers' attitudes towards inclusive education are at a high level; there is no significant difference according to gender, education level and in-service training; A significant difference was found in the variables of the presence of disadvantaged students in the classroom and the length of service. Results: It was concluded that teachers' awareness and attitudes towards inclusive education were at a high level. A positive and moderate relationship was found between teachers' awareness of inclusive education and their attitudes towards inclusive education.