Öğretmenlerin endüstri 4.0 kavramsal farkındalık düzeyleri ve eğitim 4.0'a karşı algı ve tutumlarının belirlenmesi
Determination of teachers' levels of conceptual awareness of industry 4.0 and their perceptions and attitudes towards education 4.0
  1. Tez No: 819993
  2. Yazar: TÜLAY SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜBİN KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0 farkındalığı, Eğitim 4.0, Teknoloji entegrasyonu, Öğretmen, Algı ve tutum, Industry 4.0 awareness, Education 4.0, Technology integration, Teacher, Perception and attitude
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Endüstri 4.0 ve ileri teknolojilerin tetiklediği akıllı üretim yaklaşımı, daha önceki sanayi devrimlerinden farklı olarak benzersiz değişimleri beraberinde getirerek yeni bir devrimin kapısını aralamıştır. Endüstri 4.0'ın öngörülemez bir hızda dönüştürücü etkisi ve ortaya çıkan yeni fırsat ve ihtiyaçlar mevcut eğitimde değişimi zorunlu kılmıştır. Bu durum modern bir eğitim sistemi olarak kabul edilen Eğitim 4.0 paradigmasının ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu yeni paradigmanın Endüstri 4.0'ın ihtiyaç ve zorluklarına cevap vermesi ve ortaya çıkan fırsatları değerlendirmesi beklenmektedir. Bu bağlamda değişimin öncüsü olan öğretmenlerin bu değişimin farkında olması, Eğitim 4.0'ı anlaması ve benimsemesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin Endüstri 4.0 kavramlarına ilişkin farkındalık düzeyleri ile Eğitim 4.0'a yönelik algı ve tutumlarını farklı değişkenler açısından incelemek ve öğretmenlerin Endüstri 4.0 kavramsal farkındalıkları ile Eğitim 4.0'a yönelik algı ve tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada nicel yöntemlerden betimsel araştırma türünde ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemini, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesindeki devlet okullarında görev yapan ve uygun örnekleme yoluyla seçilen 225 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Doğan ve Baloğlu (2020) tarafından geliştirilen“Endüstri 4.0 kavramsal farkındalık ölçeği”ile Karaman, Çalışır ve Taş (2020) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Eğitim 4.0'a karşı algı ve tutumlarının belirlenmesi ölçeği”ve öğretmenlerin demografik verilerinin toplandığı kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde SPSS 26.0 analiz programı kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde t-testi, ANOVA ve Pearson Korelasyon Katsayısı analiz yöntemleri kullanılmış ve elde edilen bulgular alanyazın kapsamında irdelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda öğretmenlerin Endüstri 4.0 kavramsal farkındalıklarının orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin Endüstri 4.0 kavramsal farkındalıkları ile cinsiyetleri, branşları ve okul türleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ancak yaşları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin Eğitim 4.0'a yönelik algı ve tutumlarının, Eğitim 4.0'dan beklenen fayda, Eğitim 4.0'ın öğreticiye ve öğrenime etkisi açısından yüksek düzeyde olumlu olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, öğretmenlerin Eğitim 4.0 algısı, Eğitim 4.0'ın uygulanabilirliği ve sosyalleşme etkisi boyutlarına yönelik algı ve tutumları orta düzeydedir. Ayrıca öğretmenlerin Eğitim 4.0'a yönelik algı ve tutumların alt boyutlarında yaş ve branş faktörünün etkisi olduğu, cinsiyet ve okul türü faktörünün ise etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenlerin Endüstri 4.0 kavramsal farkındalığı ile Eğitim 4.0'a yönelik algı ve tutumların Eğitim 4.0'ın öğreticiye, öğrenime etkisi, uygulanabilirliği ve Eğitim 4.0 etkisi alt boyutları arasında zayıf ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda araştırmacılara ve uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Industry 4.0 and the smart production approach triggered by advanced technologies have opened the door to a new revolution by bringing about unique changes unlike previous industrial revolutions. The transformative impact of Industry 4.0 at an unpredictable pace and the emerging new opportunities and needs have necessitated change in existing education. This situation has been effective in the emergence of the Education 4.0 paradigm, which is accepted as a modern education system. This new paradigm is expected to respond to the needs and challenges of Industry 4.0 and capitalise on emerging opportunities. In this context, it is important that teachers, who are the pioneers of change, are aware of this change, understand and adopt Education 4.0. The aim of this study is to examine teachers' awareness levels of Industry 4.0 concepts and their perceptions and attitudes towards Education 4.0 in terms of different variables and to determine the relationship between teachers' conseptual Industry 4.0 and their perceptions and attitudes towards Education 4.0. In the study, the relational survey model was used in the descriptive research type from quantitative methods. The research sample consists of 225 teachers working in public schools in Çerkezköy district of Tekirdağ province in the 2021-2022 academic year and selected through convenience sampling. The“Industry 4.0 conceptual awareness scale”developed by Doğan and Baloğlu (2020) and the“Scale for determining teachers' perceptions and attitudes towards Education 4.0”developed by Karaman, Çalışır and Taş (2020) and the personal information form in which demographic data of teachers were collected were used as data collection tools. SPSS 26.0 analysis program was used to analyze the data obtained within the scope of the research. In the analysis of the research data, t-test, ANOVA and Pearson Correlation Coefficient analysis methods were used and the findings obtained were examined within the scope of the literature. In line with the findings obtained, it was determined that teachers' Industry 4.0 conceptual awareness was at a medium level. It was determined that there was a significant difference between teachers' Industry 4.0 conceptual awareness and their gender, branches and school types, but there was no significant difference between their ages. Teachers' perceptions and attitudes towards Education 4.0 were found to be highly positive in terms of the expected benefit from Education 4.0 and the effect of Education 4.0 on teaching and learning. On the other hand, teachers' perceptions and attitudes towards the dimensions of Education 4.0 perception, applicability of Education 4.0 and socialization effect are at medium level. In addition, it was determined that age and branch factors had an effect on the sub-dimensions of teachers' perceptions and attitudes towards Education 4.0, while gender and school type factors had no effect. It was determined that there is a weak and positive and significant relationship between teachers' awareness of Industry 4.0 technology concepts and Education 4.0 perceptions and attitudes towards Education 4.0 in the sub-dimensions of Education 4.0's effect on teaching, learning, applicability and Education 4.0 effect. As a result of the research, suggestions were made for researchers and practice.