Psikolojik danışma sürecinde kültüre duyarlılık bağlamında karşılaşılan sorunlar ve başa çıkma yöntemleri: Okul psikolojik danışmanlarının görüşleri
Problems encountered in the context of multiculturalism in the psychological counseling process and coping methods: Opinions of school counselors
  1. Tez No: 781632
  2. Yazar: ŞULE GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA KARADENİZ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Kültüre Duyarlı Psikolojik Danışma, Okul Psikolojik Danışmanı, Culture, Multiculturalism, Multicultural Counseling, School Psychology Counseling
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Araştırmada psikolojik danışma sürecinde kültüre duyarlılık bağlamında karşılaşılan sorunlar ve başa çıkma yöntemlerinin okul psikolojik danışmanlarının görüşleri çerçevesinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada derinlemesine bilgi edinmek amacıyla nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Tüm Türkiye'yi temsilen 7 coğrafi bölgeden 5 'er katılımcı sağlanarak toplam 35 kişi ile görüşme yöntemiyle veri elde edilmiştir. Görüşmeler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla Zoom üzerinden gerçekleştirilmiştir. İçerik analizi ile gerçekleştirilen veri analizi ile elde edilen sonuçlara göre katılımcıların kültüre duyarlı kavramına ilişkin görüşleri alınmıştır. Katılımcılar kültüre duyarlı kavramını öz farkındalık, farklı kültürlere saygılı ve kabullenici bir tutum ile ifade etmişlerdir. Katılımcılar kültüre duyarlılık gerektiren kültürel farklılıkların aynı il içerisinde ilçeden ilçeye ve çalışılan kurum kademesi gibi faktörlere bağlı olarak da değişkenlik gösterebildiğini, farklı sorunlarla karşılaşılabileceğini vurgulamışlardır. Okul psikolojik danışmanlarının karşılaştıkları zorlukların başında aile, toplumsal cinsiyet ve dil unsuru gelmektedir. Katılımcılar meslektaşlara danışma, kültüre dair bilgi edinme, okuma veya araştırma yapma, veli ziyaretleri, süpervizyon veya sosyal destek mekanizmasından yararlanma gibi başa çıkma yöntemlerini kullandıklarını belirtmişlerdir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ve sonuçlar alanyazında önemli bir eksikliğe yönelik dikkat çekmesi açısından önem taşımaktadır. Bu araştırmanın sadece alanyazına değil görev yapmakta olan ve gelecekte görev yapacak olan tüm psikolojik danışmanlık alan çalışanlarına katkı sağlayabileceği ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the problems encountered in the context of multiculturalism in the counseling process and coping methods within the framework of the school counselors' views. Qualitative research methods were used to gather in-depth information. Data were obtained by interviewing a total of 35 people by providing 5 participants from 7 geographical regions representing the whole of Turkey. Interviews were conducted via Zoom using a semi-structured interview form. According to the results obtained with the data analysis carried out with the content analysis, the participants' opinions on the concept of multiculturalism were taken. Participants expressed the concept of multiculturalism as self-awareness and a respectful and accepting attitude to different cultures. Participants emphasized that cultural differences, which require multiculturalism, can vary amongst districts in the same province and depending on factors such as the level of the institution, and that different problems may be encountered. Family, social gender and the language element lead the difficulties faced by school counselors. Participants stated that they used coping methods such as consulting colleagues, getting information about the culture, reading or researching, visiting parents, using supervision or social support mechanisms. The findings and results obtained as a result of the research are of importance as they draw attention to a significant deficiency in the literature. It is hoped that this research will contribute not only to the literature but also to all our current and future colleagues.