Perlitli akustik plakların nemli ortamdaki davranışları
Behaviour of acoustical plates made of expanded perli̇te in moist environment
  1. Tez No: 78172
  2. Yazar: SEMİHA YILMAZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT B. ÖZDENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Perlit, Yapı Malzemesi, Akustik, Ses Yutma Katsaysı V, Perlite, Building Materials, Acoustic, Sound Absorption Coefficient VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Perlit hafif, gözenekli, ısı ve ses yalıtım özelliğine sahip, nem tutucu, kimyasal pasifliği bulunan, ateşe dayanıklı bir malzemedir. Ülkemizde bol rezervi bulunan perlitin, nem tutma özelliği malzemenin fiziksel ve ısıl özelliklerinde bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle kullanımı kısıtlanmaktadır. Ayrıca nemin akustik özelliklerini ne derece değiştireceği de bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, bu durumu saptamak ve sonuçta olumsuzluk varsa, malzemenin akustik özelliklerini bozmadan iyileştirmesini sağlayacak malzeme karışımlarını araştırmaktır. Çalışmada Önce, nemin perlitli malzemelerin akustik özelliklerinde değişime neden olup olmadığı araştırılmıştır. Öncelikle piyasada perlitli sıva olarak kullanılan malzemenin karışım oranlarında malzeme örnekleri hazırlanmıştır. İklim dolabında farklı oranlarda nemlendirildikten sonra ses yutma katsayıları ölçülmüştür. Ön deney çalışmaları, nemin malzemenin ses yutma katsayısında azalmaya neden olduğunu göstermiştir. Elde edilen bir diğer bulgu ise, % 50 bağıl nem koşulundaki malzemeler ile fırında kurutulmuş malzemeler arasında çok büyük bir ses yutma farkının olmadığıdır. Bu değerlendirmeler neticesinde, araştırılması gereken nem aralığının %50-%95 olduğu ve malzemelerin ses yutma katsayılarım değiştirmeden neme dayanımının arttırılmasını sağlayacak malzeme karışımlarının araştırılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Neme dayanıklı iyi bir ses yutucu malzeme için; gözenek oram fazla, hava akış direnci küçük, dolambaçlığı fazla ve su itici özelliğe sahip bir malzeme olması gerektiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca kırılganlığın önlenmesi için karışıma mineral lifli bir katkı malzemesinin eklenmesi gerekmektedir. Farklı karışım oranlarına sahip perlitli plakalar üretildi. Gözenekli malzemelerin nemsel ve akustik davranışlarını etkileyen parametreler sınandı. Üretilen örnek plakaların, kuru halde, pratik nemlilikte, % 50-98 nemlilikte, suya yan doygun ve tam doygun halde ses yutma katsayıları ölçüldü. Perlit taneciğinin silikatlanarak kullanımının, neme dayanımı arttırdığı,, karışıma mineral lifin eklenmesinin, rij itliği sağladığı ve ses yutma katsayısını arttırdığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Perlite which is a siliceous volcanic rock, expands ten to thirty times to its original volume when heated up to 700-1200 °C. Expanded perlite is a porous, lightweight, fire resistant and moisture retaining material. Expanded perlite, with its open core structure, is very suitable as a sound absorbing material. However, moisture retaining properties of perlite restricts its usage and the effect of moisture on acoustical properties has not been dealt with in literature. This study aims to determine sound absorbing properties of plates made of perlite in moist environments. Firstly it was searched whether the moisture affected. Samples used the acoustic properties of the plates made of perlite. Plates were prepared from commercially available perlite rendering materials. They were placed in a climate chamber at different humidity conditions until there was no change in weight. Then their sound absorption coefficients were measured in a two-microphone impedance tube. Preliminary tests on these plates indicated that moisture had reduced the sound absorption coefficient. Another finding is that there isn't any significant difference between dry and 50 % humid conditions. But in the wet condition, the samples behaved as sound reflector. Thus it was necessary to search 50-95 % humid conditions. For a moisture proof good sound absorbing component; porous admixtures with high tortuosity, low flow resistance and with water repelling qualities are needed. A number of samples with different quantities of expanded perlite and other admixtures were prepared. The parameters which effected the acoustic and hygric behavior of these porous materials were tested. Sound absorption coefficients of these samples in dry, wet, and 50-98 % humid conditions were measured. Silication of expanded perlite particles increases water retarding quality, addition of mineral fibers increases the strength and sound absorption coefficient of the plates made of expanded perlite.