Pediatrik hastalarda üriner enfeksiyona neden olan mikroorganizmalar ve antimikrobiyal direnç durumlarının araştırılması.
Investigation of causative microorganisms and their antimicrobial resistance isolated from urinary tract infection in Pediatric patients.
- Tez No: 781770
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET HAMİDULLAH UYANIK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
 - Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal direnç, çocuk hastalar, GSBL, idrar yolları enfeksiyonu, Antimicrobial resistance, ESBL, pediatric patients, Urinary infection
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Pediatrik Hastalarda Üriner Enfeksiyona Neden Olan Mikroorganizmalar ve Antimikrobiyal Direnç Durumlarının Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuklardan alınan idrar kültür örneklerinde üreyen mikroorganizmaların dağılımlarını belirleyerek, idrar yolu enfeksiyon etkeni olarak en sık izole edilen Escherichia coli, Klebsiella ve Enteroccus suşlarının antibiyotik direnç profillerini saptayarak, ampirik tedavi seçimine yön vermektir. Gereç ve Yöntem: Erzurum Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına 2021 yılı içinde gönderilen ve kabul edilme kriterlerini sağlayan çocuk hastalara ait idrar örnekleri üreme ve antimikrobiyal duyarlılıkları değerlendirilmiştir. Bulgular: Bir yıllık süreçte çocuk klinikleri ve polikliniklerinden gönderilmiş olan toplam 12.894 idrar örneğinin 1.571 (%12.2)'inde üreme saptanmış; 976 (%7.6)'si ise kontaminasyon olarak değerlendirilmiştir. 10.228 (%79.3) örnekte ise üreme olmamıştır. Hastaneye başvuru yapan 18 yaş ve altı 12.894 çocuktan alınan idrar örneklerinde 715 (%45.6) Escherichia coli, 205 (%13.1) Klebsiella spp, 176 (%11.2) Enterococcus spp, 161 (%10.2) en sık izole edilen etkenlerdi. 161 (%10.2) Koagülaz Negatif Stafilokoklar'dan, 60 (%37.3)'ı metisiline dirençli; 51 S. aureus'un, ise 25 (%49.0)'i metisiline dirençli olarak tanımlanmıştır. Escherichia coli suşlarının 223 (%31.2)'inde ve Klebsiella spp suşlarının 71 (%34.6)'inde Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üretimi saptanmıştır. Ayrıca Enterococcus spp suşlarında Vankomisin direnci %2.9 oranında bulunmuştur. Sonuç: İdrar yolu enfeksiyonları iki yaş ve altı çocuklarda daha sık erkek çocuklarında olmak üzere ve tüm yaş gruplarında kız çocuklarında önemli bir enfeksiyon hastalığı olarak yüksek oranda görülmektedir. En sık etken olarak izole edilen Escherichia coli suşlarının, neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin önemli bir kısmına yüksek oranda dirençli oldukları; bu dirençliliğin özellikle GSBL saptanan suşlarda daha yüksek oranda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigation of Microorganisms and Antimicrobial Resistance That Cause Urinary İnfection in Pediatric Patients Aim: The aim of this study is to determine the distribution of microorganisms that produce microorganisms in urine culture samples taken from children and to direct the antibiotic resistance profiles of Escherichia coli, Klebsiella, Enteroccus strains, which are mostly isolated as urinary tract infection agent. Materials and Methods: Urine samples of pediatric patients sent to the Medical Microbiology Laboratory of Erzurum University Health Research and Application Center in 2021 and who meet the acceptance criteria were evaluated. Results: Reproduction was determined in 1.571 (12.2%) of a total of 12.894 urine samples sent from children's clinics and polyclinics during a year; 976 (7.6%) were considered as contamination. In the example of 10.228 (79.3%), there was no reproduction. 715 (45.6%) Escherichia coli, 205 (13.1%) Klebsiella spp, 176 (11.2%) Enterococcus spp, 161 (10.2%) They were frequently isolated agents. 161 (10.2%) of the Coagulase Negative Staphylococci, 60 (37.3%) methicillin resistance; 51 S. aureus and 25 (49.0%) are defined as methicillin resistance. In 223 (31.2%) of Escherichia coli strains and 71 (34.6%) of Klebsiella spp strains, expanded spectrum beta-lactamase production was found. In addition, vancomycin resistance was found to 2.9 %in Enterococcus spp strains. Conclusion: Urinary tract infections are seen as an important infectious disease in girls, more often in boys and more frequently in children and in all age groups. The most common factor isolated as pathogen, Escherichia coli strains are highly resistant to a significant portion of the antibiotics used in the treatment of infections caused by infections; This resistance has been found to be higher especially in strains with ESBL.