Makroekonomik değişkenlerin çevre kirliliği ile ilişkisi: BRICS-T ülkeleri üzerine bir uygulama
The relationship between macroeconomic variables and environmental pollution: An application on BRICS-T countries
  1. Tez No: 781827
  2. Yazar: MEHMET ÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Makro ekonomik değişkenler, çevre kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği, BRICS-T, Macroeconomic variables, environmental pollution, global warming, climatechange, BRICS-T
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ülkelerin ve ülkelerin dahil olduğu resmi organizasyonların son yıllarda en çok üzerinde durdukları konuların başında çevre kirliliği konusu gelmektedir. Çevre kirliliği sonucunda karbon emisyonu salınımları artmakta, buna bağlı olarak da küresel ısınma ve iklim değişikliği oluşmaktadır. Çevre kirliliği sorunlarının ortadan kaldırılması ve karbon emisyonunun azaltılması için ülkeler yeni politikalar geliştirmektedirler. Çevre kirliliğinin bu öneminden hareketle bu çalışmada dünyanın yaşam döngüsü üzerinde büyük bir öneme sahip olan çevre kirliliği konusu araştırılmış olup, BRICS-T (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) grubunda yer alan ülkelerin 1995-2020 dönemlerindeki yıllık verileri kullanılarak, doğrudan yabancı sermaye yatırımı, ekonomik büyüme (GDP), ihracat, ithalat ve dış borç değişkenleri ile çevre kirliliğine neden olan karbon emisyonu (CO2) arasındaki ilişki incelenmiş ve panel veri analiziyle araştırılmıştır. BRICS-T ülkeleri için yapılan panel veri analizi çerçevesinde yatay kesit bağımlılığı ve homojenlik testi, birim kök testi, Durbin-Hausman eşbütünleşme testi ve Havuzlanmış Ortalama Grup (Pooled Mean Group-PMG) testleri yapılmıştır. Eşbütünleşme testi sonucunda CO2 emisyonu ile doğrudan yabancı sermaye yatırımı, ekonomik büyüme, ihracat, ithalat ve dış borç değişkenleri arasında uzun dönemli bir ilişki tespit edilmiştir. PMG analizinde FDI'daki %1'lik bir artış, CO2'i %-0.033, GDP' deki %1'lik bir artış CO2'i %-0.403, dış borçtaki %1'lik bir artış CO2'i %-0.123 etkilediği gözlenmiştir. Bu sonuçlardan hareketle ilgili politika yapıcılara, çevre kirliliği ile mücadelede yol göstermesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Environmental pollution is one of the most important issues that countries and official organizations in the countries have focused on in recent years. As a result of environmental pollution, carbon emission releases are increasing, resulting in global warming and climate change. Countries are developing new policies to eliminate environmental pollution problems and reduce carbon emissions. Based on this importance of environmental pollution, in this study, the issue of environmental pollution, which has a great importance on the life cycle of the world, has been investigated and using the annual data of the countries in the BRICS-T group (Brazil, Russia, India, China, South Africa and Turkey) for the period 1995-2020. The relationship between, foreign direct investment, economic growth (GDP), exports, imports and external debt variables and carbon emission (CO2) causing environmental pollution has been examined and investigated with panel data analysis. Cross-section dependency and homogeneity test, unit root test, Durbin Hausman cointegration test and Pooled Mean Group (PMG) tests were performed with in the framework of panel data analysis for BRICS-T countries. As a result of the cointegration test, a long-term relationship was determined between CO2 emissions and foreign direct investment, economic growth, exports, imports and foreign debt variables. In PMG analysis, a 1% increase in FDI affects CO2 by -0.033%, a 1% increase in GDP affects CO2 by-0.403%, a 1% increase in external debt affects CO2 by -0.123%. observed. From these results, it is planned to guide policy makers in the fight against environmental pollution.