Anonim şirketlerde bölünme
Division in joint stock companies
- Tez No: 781897
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DAĞLAR EKŞİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Anonim Şirketler, Şirketlerin Yapılandırılması, Bölünme İşlemi, Tam Bölünme, Kısmi Bölünme, Joint Stock Companies, Structuring of Companies, Demerger, Full Division, Partial Division
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın konusunu, Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan sermaye şirketlerinin yeniden yapılandırılma işlemlerinden olan anonim şirketlerde bölünme işlemi oluşturmaktadır. Dört bölümden oluşan bu çalışmayı, TTK ile mehaz İsviçre Birleştirme Kanunu kapsamında değerlendirilmesi, anonim şirketlerin bölünme işlemlerindeki aşamaları, şirketin yönetim organı, genel kurulu, şirket ortaklarının görevlerini düzenleyen TTK'nin 159-179 maddeleri arasında yer alan hükümlerin incelenmesi yönlendirmiştir. Bu sav doğrultusunda, TTK'de yer alan Anonim Şirketlerin Bölünme usulü ve bölünme işleminin, şirket üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın tutarlı bulgu ve sonuçlara ulaşabilmesi için, mehaz İsviçre Birleştirme Kanunu ile Alman Ticaret Kanunu (Handelsgesetzbuch) incelenmiş, bu doğrultuda TTK'nin ilgili hükümleri yorumlanarak karşılaştırmalı bağlamda uygulama doğrultusunda ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the division process in joint stock companies, which is one of the restructuring processes of capital companies in the Turkish Commercial Code. The evaluation of this study, which consists of four parts, within the scope of the Turkish Commercial Code and the Swiss Consolidation Law, the stages in the division of joint stock companies, the management body of the company, the general assembly, and the duties of the company partners in Articles 159-179 of the Turkish Commercial Code. The examination of the provisions in the articles guided. In line with this argument, the demerger procedure of joint stock companies in the Turkish Commercial Code and the effect of the demerger on the company have been examined. In order for the research to reach consistent findings and results, the Swiss Consolidation Law and the German Commercial Code (Handelsgesetzbuch) were examined, and accordingly, the relevant provisions of the Turkish Commercial Code were interpreted and discussed in a comparative context in line with the application.