Yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki ebeveyn memnuniyetinin anne baba stresi ve farklı değişkenlere göre değerlendirilmesi
Evaluation of parental satisfaction in the neonatal intensive care unit according to mother and father stress and different varables
  1. Tez No: 781992
  2. Yazar: CANSU SONKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE SEVAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan yoğun bakım, Anne-baba stresi, Ebeveyn memnuniyeti, Neonatal intensive care, Parental stress, Parental satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Araştırma, yeni doğan yoğun bakımda tedavi gören bebeklerin ebeveynlerinin sosyodemografik özelliklerinin ve anne baba stres düzeylerinin ebeveyn memnuniyet düzeyine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı ilişki arayıcı tipte gerçekleştirilen araştırma Mayıs-Aralık 2021 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde bebeği yatan 285 ebeveyn ile çevrimiçi anket ve uygulaması yoluyla gerçekleştirilmiştir. Veriler“Sosyo-demografik Veri Formu”,“Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Anne Baba Stres Ölçeği”ve“Yenidoğan Yoğun Bakım Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği”ile toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Anne-baba stres düzeylerinin yeni doğan yoğun bakım yatış sonrasında azaldığı, ebeveyn memnuniyetinin arttığı gözlemlenmiştir. Anne-baba stres düzeyinin aile tipi, çocuk sayısına, sigara kullanma durumuna göre farklılaştığı bulunmuştur. Ebeveyn memnuniyet düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, sosyal güvence durumuna, kronik hastalık gibi değişkenlere göre farklılaşmazken, yaş grupları, eğitim durumu, ekonomik durum, çalışma durumu, aile tipi, doğum şekli gibi değişkenlere göre farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to evaluate the level of parental satisfaction according to socio demographic characteristics and the stress level of parents whose baby were treated in the neonatal intensive care unit.The research, which was carried out in a descriptive relationship-seeking type, was carried out through an online questionnaire. It was applied to 285 parents whose babies were hospitalized in Zonguldak Bülent Ecevit University and Woman and Children's Hospital Neonatal Intensive Care Unit between May and December 2021. Data were collected with the“Socio-demographic Data Form”,“Neonatal Intensive Care Unit Parental Stress Scale”and“Neonatal Intensive Care Parent Satisfaction Scale”. SPSS 22.0 statistical package program was used in the analysis of the data.It was coucluded that the stress levels of the parents decreased after hospitalization in the neonatal intensive care unit, and the satisfaction of the parents increased. It was found that the stress level of the parents differed according to the type of family, the number of children, and the smoking status. While parental satisfaction levels did not verified according to variables such as gender, marital status, social security status, chronic disease, it was found that itverified according to variables such as age groups, educational status, economic status, working status, family type, and birth type.