Müzik eğitimi alan ve almayan 36-72 aylık çocukların sosyal becerilerinin incelenmesi
Examination of the social skills of 36-72 months-old children with and without music education
  1. Tez No: 782141
  2. Yazar: KÜBRA ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal beceri, müzik eğitimi, okul öncesi eğitim, Social skills, music education, preschool education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Araştırmada, müzik eğitimi alan ve almayan 36-72 aylık çocukların sosyal becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Karma yöntemle gerçekleştirilen çalışmaya 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Ankara ve Konya illerinde okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ve profesyonel müzik eğitimi alan 72 çocuk ve Konya ilinden müzik eğitimi almayan 72 çocuk ve bu çocukların ebeveynleri dâhil edilmiştir. Araştırma için veriler toplanırken genel bilgi formu, Ömeroğlu vd. (2012) tarafından geliştirilen Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği (OSBED) ve aile görüşme formundan yararlanılmıştır. Araştırmada nicel veriler t testi, tek ve çift yönlü ANOVA; nitel veriler ise içerik analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda; müzik eğitimi alan çocukların OSBED ölçeği akademik destek, duygularını yönetme becerileri alt boyutları ile toplam puanlarında müzik eğitimi almayan çocuklara göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu, müzik eğitimi alma durumu ve yaşın ortak etkisinin arkadaşlık becerileri alt boyutunda, müzik eğitimi alma durumu ve cinsiyetin ortak etkisinin ise arkadaşlık ve duygularını yönetme becerileri alt boyutları ile toplam puanlarda anlamlı farklılık yarattığı saptanmıştır. Müzik eğitimi alan çocukların OSBED ölçeği puanlarının müzik eğitimi alma süresine ve eğitim türüne göre anlamlı farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada müzik eğitimi alan OSBED ölçeğinden en yüksek ve en düşük puan alan beşer çocuğun ebeveynlerine uygulanan aile görüşme formu sonucunda; ailelerin müzik eğitiminin çocukların sosyal, duygusal, dil ve bilişsel gelişim alanlarını etkilediği ayrıca sosyal becerileri olumlu yönde geliştirdiği şeklinde görüş bildirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine the social skills of 36-72 months old children who received and did not receive music education. The study, which was carried out with mixed method, included 72 children who attended pre-school education institutions in Ankara and Konya in the 2021-2022 academic year and received professional music education, and 72 children who did not receive music education from Konya and their parents. While collecting data for the research, the general information form was prepared by Ömeroğlu et al. (2012) Preschool Social Skills Assessment Scale (OSBED) and family interview form were used. Quantitative data in the study were t-test, one-way and two-way ANOVA; qualitative data were analyzed by content analysis. As a result of the research; There was a statistically significant difference in the academic support, emotional management skills sub-dimensions and total scores of the children who received music education compared to the children who did not receive music education. On the other hand, it was determined that there was a significant difference in the sub-dimensions of friendship and emotional management skills and the total scores. It was determined that the OSBED scale scores of the children who received music education did not make a significant difference according to the duration of music education and the type of education. In the study, as a result of the family interview form applied to the parents of the five children with the highest and lowest scores in the OSBED scale who received music education; It was determined that families stated that music education affects children's social, emotional, language and cognitive development areas and also improves social skills positively.