EFL teachers' sense of efficacy for literacy instruction during COVID-19 in Turkey
Türkiye'deki İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin COVID-19 sürecindeki okuryazarlık öğretimi öz-yeterlik algısı
- Tez No: 782170
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSU ARYEL ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlik, Okuryazarlık Öğretimi, Covid-19, Self-efficacy, Literacy Instruction, Covid-19
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma, Covid-19 pandemisi döneminde Türkiye'de 2. Sınıftaki öğrencilere İngilizce öğreten öğretmenlerinin okuma yazma öğretimine yönelik öz-yeterlik inançlarını araştırmayı amaçlamaktadır. Mevcut çalışma karma araştırma yöntemini uygulamaktadır. Nicel veriler, 2020-2021 akademik yılı boyunca 103 2. sınıf EFL öğretmeninden, Tschannen-Moran ve Johnson (2011) tarafından oluşturulan Öğretmenlerin Okuryazarlık Öğretimi Özyeterlik Algısı Ölçeği (TSELI) kullanılarak hem çevrimiçi hem de şahsen toplanmıştır. Anket sonuçlarına göre 6 katılımcı ile nitel verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Nitel veri analizi, kod oluşturmak ve içerik analizi için ATLAS.ti kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada elde edilen nicel sonuçlar, öğretmenlerin cinsiyetinin, okulların cinsinin ve bölgelerinin öğretmenlerin okuryazarlık öğretimine yönelik öz-yeterlik inançlarını etkileyen faktörler olduğunu göstermektedir. Öte yandan, öğretmenlerin yaş ve eğitim düzeyi, mezun oldukları fakülte ve hizmet içi süreleri, okuryazarlık öğretimine yönelik öz-yeterlik inançlarıyla ilişkili bulunmamıştır. Nitel sonuçlar İngilizce öğretmenlerinin genel olarak okuryazarlık öğretimi için öz-yeterlik inançlarını etkileyen toplam 24 faktör göstermiştir. Covid-19 döneminde öğretmenlerin okuryazarlık öğretimi için öz-yeterlik inançlarını etkileyen 14 faktör ifade ettikleri de gözlenmiştir. Online Öğretime Covid Adaptasyonu ve Öğretim Yöntemleri arası Sürekli Geçiş olmak üzere iki faktörün Covid-19 pandemi dönemine özgü olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the self-efficacy beliefs of teachers of EFL teaching students in 2nd grade for literacy instruction in Turkey during the Covid-19 pandemic. The current study applies a mixed-method research design. The quantitative data is collected from 103 2nd grade EFL teachers during the 2020-2021 academic year both online and in person by using the Teachers' Sense of Self-efficacy for Literacy Instruction Scale (TSELI) created by Tschannen-Moran and Johnson (2011). According to the results of the survey, a semi-structured interview was held to gather qualitative data with 6 participants. The qualitative data analysis was carried out using ATLAS.ti to create codes and for content analysis. The quantitative results achieved in this study show that the gender of the teachers, the type and district of the schools are affecting factors of teachers' self-efficacy beliefs for literacy instruction. On the other hand, the age and education level, graduated faculty, and in-service time of teachers were found not related to their self-efficacy beliefs for literacy instruction. The qualitative results indicated a total of 24 factors affecting EFL teachers' self-efficacy beliefs for literacy instruction in general. It was also observed that teachers expressed 14 factors affecting their self-efficacy beliefs for literacy instruction during Covid-19. Two factors, Covid Adaptation to Online Teaching and Constant Switch Teaching Modality, were observed to be unique to the Covid-19 pandemic period.