Türkiye'de kredi faiz oranları ile konut fiyatı arasındaki ilişkinin ekonometrik analizi
Econometric analysis of the relationship between loan interest rates and housing prices in Turkey
- Tez No: 782208
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut Fiyatları, Konut Kredisi Faiz Oranları, Covid-19 Krizi, ARDL Modeli ve ECM, Housing Prices, Housing Loan Interest Rates, Covid-19 Crisis, ARDL Model and ECM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Konut sektörü ekonomideki en büyük varlık sınıfını oluşturmaktadır. Hanehalkı tüketim harcamalarında büyük paya sahip olması, yatırımlarda öncü gösterge kabul edilmesi, istihdam potansiyelinin yüksek olması ve yüksek çarpan etkisi ile ekonominin durgunluktan çıkmasında önemli bir etkiye sahip olması ve aynı zamanda finansal ve ekonomik krizlerin oluşmasında yüksek potansiyele sahip olması nedeniyle de pek çok çalışmanın inceleme konusu olmaktadır. Türkiye'de 2000'li yıllardan sonra konut satışları günümüze kadar artarak ekonomi içinde lokomotif rolünü üstlenmiştir. Konut satışlarının yüksek seviyeler görmesindeki temel neden konut kredi faiz oranlarının düşerek, kredi maliyetlerinin azalmasıyla konut talebini etkilemesidir. Bu doğrultuda konut fiyatları ile faiz oranları arasındaki ilişkiyi takip etmek önemlidir. Çalışmanın amacı Türkiye'de kredi faiz oranlarının konut fiyatı üzerindeki uzun ve kısa dönem etkisini araştırmaktır. Çalışmada veriler aylık olup 2010:01-2021:09 dönemlerini kapsamaktadır. Aynı zamanda 2019 yılında oluşan covid-19 krizinin konut piyasasına etkisi incelenmektedir. Çalışmada değişkenler arası uzun ve kısa dönem ilişki ARDL (Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif) sınır testi ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, konut fiyatları ile kredi faiz oranları arasında uzun dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamış kısa dönemde ise istatiksel olarak anlamlı ve negatif yönlü ilişki bulunmuştur. Covid-19 kriz dönemini temsilen kullanılan kukla değişkenin kısa dönemde konut fiyatları üzerinde pozitif etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The housing sector constitutes the largest asset class in the economy. It is the subject of many studies because it has a large share in household consumption expenditures, is considered a leading indicator in investments, has a high employment potential and has a significant effect on the economy's recovery from recession with its high multiplier effect, and also has a high potential in the formation of financial and economic crises. After the 2000s, house sales in Turkey have increased until today, taking on the role of the locomotive in the economy. The main reason for the high levels of housing sales is that the housing loan interest rates have decreased and the housing demand has been affected by the decrease in loan costs. In this respect, it is important to follow the relationship between house prices and interest rates. The aim of the study is to investigate the long and short term effects of loan interest rates on housing prices in Turkey. The data in the study is monthly and covers the period of 2010:01-2021:09. At the same time, the effect of the covid-19 crisis that occurred in 2019 on the housing market is examined. In the study, the long- and short-term relationship between the variables was investigated with the ARDL (Delayed Distributed Autoregressive) boundary test. According to the results obtained, no relationship was found between housing prices and loan interest rates in the long run, but a relationship was found in the short run. The dummy variable used to represent the Covid-19 crisis increases the short-term housing prices.