Lojistik işletmelerde maliyetlerin hesaplanması ve bir uygulama
Calculation of cost and an implementation in logistic managements
  1. Tez No: 782271
  2. Yazar: ESİN ÜLGER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN BELLER DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik işletmeler, Lojistik maliyetler, Logistic, Logistic managements, Logistic Costs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Günümüzde globalleşen dünya ile teknoloji, ekonomi, iletişim ve ulaşım gibi alanlarda yaşanan gelişmeler ürün tedariği ve satışının ülke sınırları dışına çıkmasını sağlamıştır. Yaşanan bu gelişmeler lojistik faaliyet olarak bilinen taşıma, depolama elleçleme, stok yönetimi/envanter, ambalajlama ve talep tahmini gibi temel lojistik faaliyetler ve gümrükleme, sigortalama, müşteri hizmetleri vb. destekleyici lojistik faaliyetlerin kapsamını genişleterek nitelik ve niceliklerinin değişmesine neden olmuştur. Bu durum işletmelerin bünyesinde bulundurdukları lojistik faaliyetlerin üzerinde çalışılarak etkin ve sistemli bir şekilde yürütülmesini gerekli kılmaktadır. İşletmelerin artan rekabet koşullarında yarışabilmek, piyasadaki yerini koruyabilmek ya da iyileştirmek için lojistik faaliyetlerin etkin yönetimiyle müşteri memnuniyet düzeyinin arttırılmasına önem vermeleri gerekmektedir. Ancak bu gelişmeler işletmelerde lojistik faaliyetlerin çoğalmasına ve beraberinde de maliyet kalemlerindeki artışa neden olmaktadır. Bu nedenle lojistik işletmeler için bu faaliyetler ve faaliyetlerin yarattığı maliyetlerin minimize edilebilmesi, incelenmesi, kontrol edilmesi ve hesaplanması önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı; lojistik kavramı, lojistik faaliyetler ve lojistik maliyetler ile ilgili bilgi verilerek lojistik maliyetlerin uygulama örneği aracılığıyla geleneksel maliyetleme yöntemi kullanılarak hesaplanması olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın birinci bölümünde lojistik kavramıyla ilgili genel bilgilere, ikinci bölümünde lojistik faaliyetler ve maliyetlerle ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise X Lojistik İşletmesi'nin maliyet verileri dikkate alınarak geleneksel maliyetleme yöntemine göre uygulama örneğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, globalizing world and technology; developments in economics, communication and transportation enable the supplement of the goods and the sales in overseas countries. The improvements in logistic services known as transportation, storage, handling, stock taking, packaging, demand estimation and also customs clearance, insurance,customer services,supporting logistic services conduce to change not only the content but also the quality and the quantity of the services. This condition necessitates the managements to work on their logistic services effectively and systematically. In order to compete with the rising competitive conditions and to keep or enhance their positions in the market place,managements should put emphasis on the contentment of the customers by using the logistic activities effectively.However,these advancements cause the increase of the logistic activities in the managements and bring about the rise of the cost items. Therefore logistic managements should minimize ,control or examine and calculate the cost of the activities they hold. The aim of this research is to give information about the concept of logistic, logistic activities and the logistic costs using traditional calculation method by giving its application as an example. In paralel with these purposes, the first part of this research includes guidelines about the concept of logistic, the second part includes theoretical information about logistic activities and their costs. Finally, the last part of the research includes traditional calculation method and its application is given as an example concerning the cost datas of an X logistic management.