Sıçanlarda bütan gazı kronik inhalasyonunun nazal kavite üzerindeki etkilerinin histopatolojik incelenmesi
The histopathologic examination of the effects on rats nasal cavity caused by butane gas's chronic inhalation
  1. Tez No: 782449
  2. Yazar: SERHAT YASLIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Bütan, Eozinofil, Ekzositoz, Goblet, Alerji, Butane, Eosinophil, Exocytosis, Goblet, Allergy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Havada belli oranlarda bulunan bütan gazıyla hayatımızın birçok alanında karşılaşmaktayız. Bütan gazı hemen hemen tüm deodorant ve spreylerin içinde ve LPG?de bulunmaktadır. Biz çalışmamızda bütan gazının alerjik etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çalışma 20 adet sağlıklı erişkin, dişi Wistar Albino sıçan üzerinde yapıldı. Hayvanlar rastgele seçimle deney ve kontrol grubu olarak onarlı iki gruba ayrıldı. Sıçanlar 12 saat aydınlık 12 saat karanlık, 21 - 22 santigrat derece sıcaklık, serbest yemek ve su alabildikleri, günışığı girmeyen, havalandırması olan bir ortamda barındırıldı. Deney süresi 100 gün olarak belirlendi. Çalışma boyunca deney grubu hayvanların bulunduğu kabin içerisine otomatik sprey makinesiyle, 12 saatlik karanlık dilimde 5 dakika arayla bir sprey (yaklaşık 0,6 ml) olmak üzere saf bütan gazı verildi. Deney sonunda hayvanlar yüksek doz anestetik madde verilerek öldürüldü ve nazal kaviteleri histopatolojik olarak araştırıldı. Sonuçlar Mann - Whitney U test istatistiği ile değerlendirildi.Bulgular: Deney sonunda kesitler histopatolojik olarak eosinofil sayıları, goblet hücre artışı, lenfosit infiltrasyonu ve epiteldeki iltihabi hüre ekzositozu yönünden incelendiler. Deney ve kontrol grupları arasında eozinofil sayısı istatistiksel olarak anlamlı fark gösterirken (p0,05).Sonuç: Çalışmamızda eozinofillerin düzeyindeki anlamlı artış nedeniyle bütan gazına uzun süreli maruz kalındığında bütan gazının alerjik etkiler oluşturabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPurpose: Butane gas exists proportionally in air. Almost all deodorant sprays and LPGs include butane gas. In this work, we have examined the allergic effects of butane gas.Materials and Method: An experimental study has been conducted on total of 20 female Wistar Albino rats. The rats were randomly and equally divided into two groups as experimental and control. The rats were held in an environment of twelve hours of light and dark under a temperature of 21-22 Celsius degrees with no daylight allowed and free food with water always presented.The experiment was determined to last for 100 days. During the dark, 0.6 ml butane gas was exposed to the experimental group in every 5 minutes automatically with a spray machine. After the experiment was over, the rats in the experimental group were killed with high dose anesthesia and their nasal cavities were histopathologically examined. The results were statistically evaluated through Mann-Whiney U test.Results: At the end of the experiment, cross sections were histopathologically examined in terms of eosinophil numbers, increase in goblet cells, lymphocyt infiltration, and inflammatory cell exocytosis. While statistically significant difference was observed between the eosinophil numbers, no significant difference was observed between the amount of goblet cells, lymphocyt infiltration, and inflammatory cell exocytosis of the rats in the experimental and control groups.Conclusion: We have concluded that, because of the statistically significant increase in eosinophil numbers, exposure to butane gas for a long time may result in allergic effects.