Cessâs (Ö.370/981) ve Tûsî'nin (Ö.460/1067) Ahkâm âyetlerine yaklaşımı
The approach of al-Jaṣṣāṣ (Ö.370/981) and al-Ṭūsī's (Ö.460/1067) to the al-Aḥkām verses
- Tez No: 782450
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİCAN DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cessâs, Tûsî, Ahkâmü'l-Kur'ân, et-Tibyân, Ahkâm Âyetler, al-Jaṣṣāṣ, al-Ṭūsī, al-Aḥkām al-Qurʾān, al-Tibyān, al-Aḥkām Verses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Müfessirlerin çoğunlukla, yaşadıkları dönemin ve ilim yolculuklarının şekillendirdiği mezhebî kimlikleri, ahkâm âyetleri yorumlarına yansımaktadır. Bunun bir örneğini sunan çalışmamızda, IV/X. asırda yaşayan Cessâs'ın Ahkâmü'l-Kur'ân'ıyla, IV/X. yüzyılın son yarısıyla V/XI. yy. başlarına tekabül eden bir dönemde yaşayan Tûsî'nin et-Tibyân fî tefsirî'l-Kur'ân'ında ahkâm âyetlerinin nasıl yorumlandığı üzerinde durulmaktadır. Bu minvalde her iki müfessirin yorumlarına geçmeden önce müfessirlerimizi iyi anlayabilmek adına yaşadıkları dönem başta olmak üzere hayatları ve ilim yolculuklarına dair bilgiler verilecektir. Ayrıca çalışmamızın temel kaynakları olan Ahkâmü'l-Kur'ân ve et-Tibyân tefsirleri genel manasıyla tanıtılacaktır. Müfessirlere ve tefsirlerine dair bilgiler verildikten sonra müfessirlerin ahkâm âyetleri yorumlarına mukayeseli bir şekilde yer vermek amaçlanmaktadır. Bu bağlamda Ahkâmü'l-Kur'ân ve et-Tibyân tefsirleri detaylı bir şekilde incelenmiş, çalışmada metin analizi yöntemi kullanılmıştır. Mezhebî kimliğin ahkâm âyetlerinin yorumlanmasında etkili olup olmadığı sorusundan hareketle ele alınan bu çalışmada, ilgili tefsirlerde yer alan yorumlar değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmeler sonucunda Ehl-i sünnet ve Şîa genelinde, Cessâs ve Tûsî özelinde mezhebî kimliğin ahkâm âyetlerinin yorumlanmasında belirleyici bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The sectarian identities of the commentators, mostly shaped by the period they lived in and their scientific journeys, are reflected in their interpretations of the verses of al- aḥkām. This study focuses on how Abū Bakr al-Jaṣṣāṣ, who lived in the IV/X century, and al-Ṭūsī, who lived in the last half of the century and the beginning of the V/XI century, interpreted the verses of al-aḥkām in their works al-Aḥkām al-Qurʾān and al-Tibyān fī tafsīr al-Qurʾān respectively. In this manner, before proceeding with the interpretations of both commentators, information will be given about their lives and scientific journeys, especially the period they lived in, to better comprehend our commentators. In addition, al-Aḥkām al-Qurʾān and al-Tibyān commentaries, which are the main sources of our study, will be introduced in general terms. After giving information about the commentators and their interpretations, it is aimed to give a comparative ground to the interpretations of the verses by the commentators. In this context, al-Aḥkām al-Qurʾān and al-Tibyān commentaries are examined in detail and the text analysis method is used in the study. In this study, which deals with whether sectarian identity is effective in the interpretation of the verses of aḥkām, the interpretations in the beforementioned commentaries are evaluated. As a result of these evaluations, it is seen that sectarian identity has a decisive effect on the interpretation of the verses of aḥkām in general Ahl al-Sunnah and Shīʿa, particularly for al-Jaṣṣāṣ and al-Ṭūsī.