Parkinson hastalarında mda, tos, tas, ima belirteçlerinin tespiti ve oksidatif stres durumu
Determination of mda, tos, tas, ima markers and oxidative stress status in parkinson patients
  1. Tez No: 782491
  2. Yazar: MEHMET ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İMA, MDA, Parkinson, TAS, TOS, IMA, MDA, Parkinson, TAS, TOS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Tıp) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Parkinson hastalığı (PH), en yaygın görülen ikinci nörodejeneratif hastalıktır. PH'nın epidemiyolojisinde genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmesine rağmen hastalığın kesin tedavisi ne yazıkki bulunamamıştır. Bu çalışmanın amacı PH'nda malondialdehit (MDA), iskemik modifiye albümin (İMA), total oksidan seviye (TOS), total antioksidan seviye (TAS) belirteçlerinin değişimi ve oksidatif stresin PH etkisini incelemektir. Çalışmamızda, yaşları 45-90 arasında değişen 21'i kadın 9'u erkek 30 kişi Parkinson hasta grubunu. 12'si kadın 7'si erkek 19 kişi yeni tanı Parkinson grubunu ve 12'si kadın 13'ü erkek 25 kişi kontrol grubumuzu oluşturdu. Çalışmamıza 30'u Parkinson hastası, 19'i yeni tanı Parkinson hastası 25'i kontrol grubunda olmak üzere toplam 74 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. PH olan hastalar Balıkesir Üniverstesi Nöroloji bölümüne başvuran hastalar arasından seçilmiş olup. Bu çalışma hastane etik kurulu tarafından onaylandı ve yazılı bilgilendirilmiş onam alındı. Alınan kan örneklerinden serumları ayrıldı. Daha sonra İMA ve MDA SunRed marka kitlerle Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) yöntemiyle analizleri gerçekleştirildi. TAS ve TOS ölçümleri için Rel Assay Diagnostics (Türkiye) firması tarafından üretilmiş ticari kitler kullanılmış ve ölçümler firmanın tavsiye ettiği yönteme göre yapılmıştır.MDA düzeyleri Parkinson ve yeni tanı Parkinson grupları arasında anlamlı derecede farklı bulunmuştur (p:0,014). Yeni tanı alan Parkinson hastalarında MDA değerlerinin, eski tanılı tedavi sürecindeki Parkinson hastalarına göre yüksek olması oksidan ve antoksidan dengesinin oksidan lehine bozulmalar nedeniyle ortaya çıktığının göstergesi olabileceğini göstermektedir. Buna karşın, PH'da TAS, TOS ve İMA parametrelerinin rolünün anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Parkinson's disease (PD) is the second most common neurodegenerative disease. Although genetic and environmental factors are thought to be effective in the epidemiology of PD, the definitive treatment of the disease has unfortunately not been found. The aim of this study is to examine the changes in malondialdehyde (MDA), ischemic modified albumin (IMA), total oxidant level (TOS), total antioxidant level (TAS) markers and the effect of oxidative stress on PD. In our study, 30 people, 21 females, 9 males, aged between 45-90, constituted the Parkinson's disease group, 12 females and 7 males, 19 newly diagnosed Parkinson's group, and 25 individuals, 12 females and 13 males, constituted our control group. Our study was carried out with the participation of a total of 74 people, including 30 with Parkinson's disease, 19 with newly diagnosed Parkinson's disease and 25 in the control group. Patients with PD were selected among the patients who applied to the Balıkesir University Neurology Department. This study was approved by the hospital ethics committee and writtenin formed consent was obtained. Serum was separated from the blood samples taken. Then, the analyzes were performed with the Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) method with IMA and MDA SunRed brand kits. Commercial kits produced by Rel Assay Diagnostics (Turkey) were used for TAS and TOS measurements, and measurements were made according to the method recommended by the company. MDA levels were significantly different between Parkinson's and newly diagnosed Parkinson's groups (p:0.014). MDA values are higher in newly diagnosed Parkinson's patients than in Parkinson's patients with previous diagnosis indicates that it may be an indication that oxidant and antioxidant balance occur due to deterioration in favor of oxidant. However, further research is needed to understand the role of TAS, TOS and IMA parameters in PD.