Örgütsel bağlılık ve adliye çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi: Bakırköy Adliyesi ve bağlı mülhakat adliyeleri örneği
Organizational commitment and levels of courthouse employees' organizational commitment: Sample of Bakirkoy Courthouse and affiliated courthouses
  1. Tez No: 782548
  2. Yazar: AYDOĞAN SALTIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Adliye Çalışanları, Kamu Kurumları Çalışanları, Organizational Commitment, Courthouse Staff, Employees of Public İnstitutions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kamu kurumlarının başarılı olması için insan faktörünün önemi her geçen gün çok daha fazla artmaktadır. Kurumlarına bağlı personellerin üstün hizmet verebilmeleri için örgütlerine olan bağlılıklarının artması gerekmektedir. Bu çalışmada adliye çalışanlarının örgütsel bağlılıklarının demografik özelliklerine göre farklılıklar gösterip göstermediği ve adliye çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada veri toplama ve kaynak tarama tekniği esas alınmıştır. Araştırma, T.C Adalet Bakanlığına bağlı Bakırköy Adliyesi ile bağlı mülhakat adliyelerinde 2018-2019 yıllarında mahkeme, savcılık ve icra dairelerinde çalışan yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve icra memuru ünvanlı, 303 kamu personeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkeni olan Örgütsel Bağlılık düzeylerini ölçmek amacıyla Wasti (2000) tarafından geçerlilik ve güvenirlik çalışması yapılan, Meyer ve Allen (1991) tarafından geliştirilen“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”(Organizational Commitment Scale) kullanılmıştır. Personellerin demografik bilgileri ise ölçeğin birinci bölümünde oluşturulan“Kişisel Bilgiler Bölümü”ile toplanmıştır. Araştırmaya konu analizlerde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of human factor for the success of public institutions is increasing day by day. In order for the personnel affiliated to their institutions to provide superior service, the commitment to the organization should be increased. In this study, it is aimed to determine whether the organizational commitment of courthouse employees show differences according to demographic characteristics and to determine the levels of organizational commitment of courthouse employees. Data collection and source scanning techniques were used in the research. The research was carried out with 303 public personnel, chief editor, clerk, officer, servant and executive officer working in court, prosecution and enforcement offices in Bakırköy Courthouse affiliated to T.C Ministry of Justice and in the courthouses connected to the court in 2018-2019. The Organizational Commitment Scale, which was developed by Meyer and Allen (1990), was used to measure the levels of Organizational Commitment, which is the independent variable of the study, by Wasti (2000). The demographic information of the personnel was collected through the“Personal Information Section”which was established in the first part of the scale. Mann Whitney U and Kruskal Wallis H tests were used in the analyzes.