Kur'an'da Peygamberlerin ismeti ile alakalı kelimelerin semantik tahlili
Semantical analysis of words related to the isma' (infallility) of the Profets and messengers in the Qur'an
- Tez No: 782603
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT OKUMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Qur'an, isma(ismet), semantics, messenger, infallility
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
“ Kur'an'da Peygamberlerin İsmeti İle Alakalı Kelimelerin Semantik Tahlili ”isimli tez giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte tezin metodolojik bilgileri verilmektedir. Bu çalışma bir semantik incelemedir. Bağlamdan öğrenilen konu kelime ve cümle semantiği ile incelenmiştir. Birinci bölümde insanların Allah'ı ve Allah'ın elçilerini nasıl değerlendikleri incelenmiştir. İkinci bölüm tezin esas konusunu oluşturmaktadır. Bu bölümde İsmet tabiri ile ilgi kurulan kelimeler tahlil edilmiştir. İsmet tabiri Muhammed a.s.sonrası dönemde üretilmiş ve geliştirilmiş bir kelimedir. Kur'an'da insan davranışlarını anlatan çok sayıda kelime bulunmaktadır. Günah ve ağır suç olarak nitelenen ifadeler ve konu bağlamında peygamberlerin ismi geçmemektedir. Arapça'da hata kelimesi kasıtlı olan ve kasıtlı olmayan şeklinde ikiye ayrılır. Peygamberler kasıtlı olmayan hatalar yapmışlardır. Bunun örnekleri Kur'an'da anlatılmaktadır. Bu tezde peygamberlerin günah işlemediği yargısına ulaşılmıştır. Beşer elçi olması bakımından hatalı karar ve davranışların bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of three parts. I explained the studying method in the first chapter. The main topic of the thesis is in the second and third chapter. In this chapter, I have analyzed the expression“isma, ismet”. Origin of this Word is Arabic. This phrase is quoted from the following verse of Qur'an.“O Messenger! Make known that which hath been revealed unto thee from thy lord, for if thou do it not, thou will not have conveyed his message. Allah will protect thee from mankind. Lo! Allah guideth not the disbelieving folk.”165 (Surah al Maida: 67) Sometimes this verse is misunderstand and mistranslate. This term is based on the discussions of the third century after the Hijra. The subject is as follows;“Do prophets and messengers commit crime and deliberate evils?”