Erişkin fokal segmental glomerülosklerozlu hastaların alt tiplerinin sıklığı, demografik özellikleri ve prognozları
Frequency, demographic characteristics and prognoses of subtypes of patients with adult focal segmental glomerulosclerosis
  1. Tez No: 782616
  2. Yazar: ELİF KANDAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EGEMEN CEBECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik, glomerülonefrit, fokal segmental glomerüloskleroz, immunosupresif tedavi, nefrotik sendrom, Genetics, glomerulonephritis, focal segmental glomerulosclerosis, immunosuppressive therapy, nephrotic syndrome
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Fokal segmental glomerüloskleroz(FSGS), 2021 yılında güncellenen KDIGO kılavuzuna göre primer, sekonder, genetik ve nedeni bilinmeyen(NB) FSGS olarak sınıflandırılmaktadır. Sınıflar arasında ayrım yapmak, tedavinin planlanması ve hastalık prognozunun öngörülmesi açısından önemlidir. FSGS hastalarının güncel sınıflandırmaya göre alt sınıflarının sıklığı, demografik özellikleri, klinik değişiklikleri ve hasta ve renal sağkalımlarını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2005-2022 tarihleri arasında renal biyopsi ile FSGS tanısı konulan 116 hasta dahil edildi. Biyopsi anı demografik özellikleri, klinik başvuru şekilleri, FSGS tiplerinin demografik ve klinik özellikleri, takipteki başvuru kliniği değişkenlikleri ve renal ve hasta sonlanımları kaydedildi. Bulgular: Ortalama yaşı 41,113,6 yıl, %53,4'ü kadın olan hastaların %38,8'i primer, %31,9'u sekonder, %19'u genetik, %10,3'ü NB FSGS idi. Primer hastaların %71,1'i nefrotik sendrom, sekonder hastaların %62,2, genetik hastaların %68,2 ve NB FSGS'li hastaların %75 non-nefrotik proteinüriyle başvurmuştu. Yaş, cinsiyet, tansiyon, üre ve kreatinin dört grupta benzerken, sekonder hastalarında hipertansiyon primer ve NB hastalarından, diyabet ise primer hastalarından sık rastlanılmıştı. Sekonder hastalarında hematüri primer ve genetik hastalarından sıktı. Proteinüri, LDL, total kolesterol primer hastalarında diğer üç tiptende yüksekken albümin düşüktü. Takip süresi 38(IQR 20-75) ay olan hastalardan bir hasta non-nefrotik proteinüriden nefrotik sendroma, bir hastada nefrotik proteinüriden nefrotik sendroma değişim olmuştu. İmmunsupresif tedavi alan primer hastalarından %60'ında tam veya parsiyel remisyon elde edilmişken, %40'ı tedaviye cevapsızdı. Hastaların %4,3'ü eksitus olmuşken, %11,2'sinin renal replasman tedavisi ihtiyacı olmuştu. Eksitus olan hastaların tamamının primer olduğu, takipte kreatinin 2 katına çıkan veya renal replasman tedavisi alan hastaların oranı primerlerde %33,3, sekonderlerde %10,8, genetiklerde %13,6, NB'lilerde %16,7 idi. Cox regresyon analizinde başvuru kliniği nefrotik sendrom olma durumunun non nefrotik proteinürilere göre renal replasman tedavisi veya eksitus riskini 6,9 kat (%95 CI 1,720-28-261) arttırmaktaydı. Primer, sekonder ve genetik hastalarının takipleri sonunda kreatininleri ve albuminleri anlamlı düzeyde artarken, proteinüri primer ve sekonder FSGS vakalarında azalmaktaydı. NB FSGS hastalarının takiplerinde üç parametrede değişiklik olmamıştı. Sonuç: Çalışmamızda en sık FSGS alt tipi primer olarak saptanmışken, her on hastadan biri yeni tanımlanan NB FSGS idi. Hastaların çok az bir kısmı takipleri sırasında nefrotik sendroma dönüşmüştü. NB FSGS hastalarının takipleri sonunda böbrek fonksiyon testlerinde anlamlı bir değişiklik olmamışken, böbrek ve hasta sonlanımı için en kötü grup başvuru anında nefrotik sendromu olan hastalardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Focal segmental glomerulosclerosis (FSGS) is classified as primary, secondary, genetic and cause of unknown FSGS according to the KDIGO guideline updated in 2021. Distinguishing between classes is important for planning treatment and predicting disease prognosis. We investigated the frequency, demographic characteristics, clinical changes, and patient and renal survival of FSGS patients by subclasses according to the current classification. Materials and Methods: 116 patients diagnosed with FSGS by renal biopsy between 2005-2022 were included in our study. Demographic characteristics at the time of biopsy, clinical presentation, demographic and clinical characteristics of FSGS types, clinical variability at follow-up, and renal and patient outcomes were recorded. Results: Mean age was 41.113.6 years, 53.4% of the patients were female, 38.8% primary, 31.9% secondary, 19% genetic, 10.3% unknown FSGS was. 71.1% of primary patients presented with nephrotic syndrome, 62.2% of secondary patients, 68.2% of genetic patients and 75% of patients with unknown FSGS presented with non-nephrotic proteinuria. While age, gender, blood pressure, urea and creatinine were similar in the four groups, hypertension was more common in primary and unknown patients in secondary patients, and diabetes was more common in primary patients. Hematuria in secondary patients was more common than in primary and genetic patients. Proteinuria, LDL, total cholesterol were high in the other three types in primary patients, while albumin was low. Among the patients with a follow-up period of 38 (IQR 20-75) months, one patient changed from non-nephrotic proteinuria to nephrotic syndrome, and one patient changed from nephrotic proteinuria to nephrotic syndrome. Of the primary patients who received immunosuppressive therapy, 60% achieved complete or partial remission, while 40% were unresponsive to treatment. While 4.3% of the patients died, 11.2% of them needed renal replacement therapy. The proportion of patients whose creatinine doubled during follow-up or who received renal replacement therapy was 33.3% in primary patients, 10.8% in secondary patients, 13.6% in genetics, and 16.7% in patients with unknown. In the Cox regression analysis, the presence of nephrotic syndrome at admission clinic increased the risk of renal replacement therapy or death 6.9 times (95% CI 1.720-28-261) compared to non-nephrotic proteinuria. At the end of the follow-up of primary, secondary and genetic patients, creatinine and albumin levels increased significantly, while proteinuria decreased in primary and secondary FSGS cases. There was no change in three parameters in the follow-up of unknown FSGS patients. Conclusion: While the most common FSGS subtype was found to be primary in our study, one of every ten patients was newly defined unknown FSGS. Very few of the patients had developed into nephrotic syndrome during follow-up. While there was no significant change in renal function tests at the end of follow-up of unknown FSGS patients, the worst group for kidney and patient outcome is patients with nephrotic syndrome at admission.