19. yüzyıl empresyonizmde kadın güzelliği
Female beauty in 19th century impressionism
  1. Tez No: 782620
  2. Yazar: NARMIN AZIMZADE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İzlenimcilik, Doğa, Kadın, Estetik, Sanat, Impressionism, Nature, Woman, Aesthetics, Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Sanatın en önde gelen akımlarından olan İzlenimcilik, sadece doğa resimleri resmeden bir grup sanatçı olarak bilinmektedir. Fakat İzlenimci sanatçıların çalışmaları hakkındaki araştırma ve yazılarda kadın figürler hakkında bilgilere az yer verilmiştir. İzlenimci ressamların ne kadar çok kadın figürlerin olduğu eserler üretmiş oldukları bu çalışmayla açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı 19. yüzyıl İzlenimci ressamların eserlerindeki kadın güzelliğini ele alarak, sanatçıların bu eserlerdeki görsel plastik yaklaşımlarını ve kadın güzelliğini nasıl ifade ettiklerini incelemektir. Görsel olarak, bu eserlerdeki ışığın ve rengin daha özenli ve bilimsel kullanılışı anlatılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İzlenimciliğin tarihi geçmişi hakkında, sanatçılar ve sergiler konusunda bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Post – empresyonist sanatçılar ve İzlenimci sanatçıların çalışmaları arasındaki fark incelenmiş ve iki sanat akımının farkları ele alınmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde kadın figürlerin bulunduğu resimler üzerinden ışığın, rengin kullanımı ve kompozisyon düzeni açısından estetik analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Impressionism, one of the most prominent movements of art, is known only as a group of artists who paint nature paintings. However, there is little information about female figures in the works of Impressionist artists, research and writings on control. This study has tried to explain how much the Impressionist painters produced works with female figures. The aim of this study is to examine the female beauty in the works of 19th century Impressionist painters and to examine how the artists expressed their visual plastic approaches and female beauty in these works. Visually, further processing and scientific use of light and color in these works are explained. The study consists of three parts. In the first part, information is given about the history of Impressionism, its content and exhibitions. In the second part, the difference between the post-impressionist content and the works of the Impressionist artists has been examined and the differences between the two art movements have been tried to be discussed. In the third part, aesthetic analyzes were made in terms of the use of light, color and environmental arrangement on the paintings of female figures.