İki Onosma türünün (O. sintenisii ve O. mutabile) fitokimyasal kompozisyonunun ve biyolojik aktivitelerinin analizi
Analysis of the photochemical composition and biological activities of two Onosma species (O.sintenisii and O.mutabile)
  1. Tez No: 782785
  2. Yazar: KEMAL ERDEM ŞENCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SABİH ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Onosma sintenisii, Onosma mutabile, Kimyasal Kompozisyon, Antioksidan aktivite, Enzim inhibitör aktivite, Onosma sintenisii, Onosma mutabile, Chemical composition, Antioxidant activity, Enzyme inhibitory activity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Bu çalışmada,O. sintenisii ve O. mutabile'den elde edilen metanol ekstraktlarının kimyasal bileşimlerini, in vitro antioksidan ve enzim inhibitör aktivitelerinin araştırılması amaçlandı. Spektrofotometrik analizler, O. mutabile'nin toplam fenolik ve flavonoid içeriğinin O. sintenisii'den daha yüksek olduğunu göstermiştir. Kromatografik analizlerden elde edilen bulgular da spektrofotometrik analizleri doğruladı. O. mutabile'nin yüksek oranda apigenin 7-glukozit ve rosmarinik asit içerdiği belirlendi. O. mutabile özütü tüm antioksidan aktivite testlerinde daha yüksek aktivite sergilemiştir. O. sintenisii, α-amilaz dışında diğer enzimler üzerinde daha yüksek inhibitör aktivite sergiledi. Özütlerin antioksidan aktiviteleri ile kimyasal bileşimleri arasında yakın bir ilişki olduğu anlaşıldı. Ancak söz konusu özütlerin enzim inhibitör aktivitelerinden sorumlu fitokimyasalların belirlenmesi için daha detaylı testler yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to investigate the chemical compositions, in vitro antioxidant and enzyme inhibitory activities of methanol extracts from O. sintenisii and O. mutabile. Spectrophotometric analyzes showed that the total phenolic and flavonoid content of O. mutabile was higher than O. sintenisii. Findings from the chromatographic analyzes also confirmed the spectrophotometric analyses. It was determined that O. mutabile contains high levels of apigenin 7-glucoside and rosmarinic acid. O. mutabile extract exhibited higher activity in all of the antioxidant activity tests. O. sintenisii exhibited higher inhibitory activity on other enzymes except for α-amylase. It was understood that there was a close relationship between the antioxidant activities of the extracts and their chemical compositions. However, it was concluded that more detailed tests should be done to determine the phytochemicals responsible for the enzyme inhibitory activities of the extracts in question.