Relationship between lean manufacturing and occupational health and safety in the aerospace industry in Turkey
Türkiye'de havacılık ve uzay endüstrisinde yalın üretim ve iş sağlığı ve güvenliği ilişkisi
- Tez No: 782830
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Yalın Üretim, Havacılık ve Uzay Endüstrisi, Risk Değerlendirmesi, Kaizen, Occupational health and safety, Lean manufacturing, Aerospace industry, Risk assessment, Kaizen
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İş Sağlığı ve Güvenliği, dünyadaki her endüstri kolunda oldukça önemli olan bir kavramdır. İş Sağlığı ve Güvenliği olgusunun temel amacı, çalışanlar için güvenli bir çalışma ortamı yaratarak, olası kazaların, can ve mal kayıplarının önüne geçmektir. Yalın Üretim felsefesi ise İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan hammadde krizinin bir sonucu olarak Japonya'da ortaya çıkmış, fakat üretim süreçlerine olan katkısı sebebiyle kısa sürede tüm dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Yalın Üretimin temel amacı, bir ürünün imalatı esnasında saptanan tüm israfları ortadan kaldırarak, daha verimli ve etkili bir üretim ortamı oluşturabilmektir. Bu sayede, daha düşük maliyetle daha kaliteli ürünler ortaya çıkarmak mümkün olmaktadır. Bu durum, şirketler için globalleşen pazar şartlarındaki rekabete dayanabilmek ve ayakta kalabilmek için büyük önem arz etmektedir. Yaşanan iş kazaları sonucunda ortaya çıkan kayıplar, Yalın Üretime göre birer israftır ve mümkün olduğunca ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu bağlamda, Yalın Üretim araçları kullanılarak çalışma ortamında yapılan iyileştirmeler, İş Sağlığı ve Güvenliğine de katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de havacılık ve uzay endüstrisinde faaliyet gösteren bir firmada, Yalın Üretim ile İş Sağlığı ve Güvenliği kavramlarının ilişkisini incelemektir. Bu çalışma kapsamında takip edilen metodolojide ilk olarak belirli imalat alanlarında, İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında risk oluşturan faktörler tespit edilmiştir. Daha sonra, Fine–Kinney Metodu kullanılarak, bu risklerin değerlendirmesi yapılmıştır. Bu risk faktörlerini azaltmak için, diğer birçokyalın üretim tekniğini kapsayan Kaizen çalışmaları yapılmış ve bu iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı iyileştirme önerileri bulunmuştur. Bu iyileştirmelerin hayata geçirilmesinden sonra risk değerlendirmeleri tekrarlanmıştır. Yalın Üretim tekniklerinin uygulanmasıyla birlikte imalat alanlarında tespit edilen risklerin derecelerinde düşüş gözlenmiştir. Bu analizlerin karşılaştırılmasına göre, Yalın Üretim ile İş Sağlığı ve Güvenliği kavramları arasında birbirini destekleyen, olumlu bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety is a concept that is very important in every industry branch around the world. The primary purpose of the occupational health and safety philosophy is to prevent possible accidents, loss of life, and property by creating a safe work environment for employees. Lean manufacturing emerged in Japan as a result of the raw material crisis after the Second World War. Still, it started to be used worldwide in a short time due to its contribution to the production processes. The main purpose of lean manufacturing is to create a more efficient and effective production environment by eliminating all waste detected during manufacturing a product. This way, it is possible to produce higher quality products at a lower cost. This situation is of great importance for companies to withstand and survive the competition in globalized market conditions. According to lean manufacturing, losses resulting from work accidents are also waste and should be eliminated as much as possible. In this thesis, improving the working environment by using lean manufacturing techniques also contribute to occupational health and safety. This study aims to examine the relationship between lean manufacturing and occupational health and safety concepts in a company operating in the aerospace industry in Turkey. In the methodology followed within the scope of this study, the risk factors within the scope of occupational health and safety in certain manufacturing areas were determined first. Then, these risks were analyzed using the Fine–Kinney Method. In order to reduce these risk factors, Kaizen studies, which cover many other lean manufacturing techniques, have been carried out and improvements have been implemented against these occupational health and safety risks. After the implementation of these improvements, risk assessment were repeated. According to the comparison of these analyses, it has been determined that there is a positive relationship between lean manufacturing concepts and occupational health and safety, which supports each other.