Turizm yükseköğretiminde uzaktan eğitim ve okul-sektör iş birliği
Distance education in tourism higher education and school-sector collaboration
  1. Tez No: 783038
  2. Yazar: MEHMET LİVVARÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KARAMUSTAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Okul-Sektör İş Birliği, Turizm, Distance Education in the Tourism Sector, School-Sector Cooperation in the Tourism Sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Uzaktan eğitim birçok sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de eğitimin temel kanallarından biri olmuştur. Covid-19 ile hızlanan dijitalleşme sürecinin de etkisiyle artık sadece sınıf içi çözümlere dönülmeyeceği anlaşılmıştır. Uzaktan eğitim bazı zayıf yanlarının yanında, turizm yükseköğretiminde okul - sektör iş birliğini güçlendirebilecek üstün yönlere de sahiptir. Bu araştırma uzaktan eğitimin turizm eğitimindeki etkisini okul-sektör iş birliği özelinde ele almaktadır. Araştırmada kapsamlı kaynak taramasının yanı sıra yarı-yapılandırılmış mülakatlar vasıtasıyla turizm sektörünün iki temel paydaşı olan turizm yüksekokullarındaki akademisyenler ile turizm sektörünün temsilcilerinin görüşleri dikkate alınmıştır. Araştırmaya katılan 22 akademisyen ve 19 sektör temsilcisi uzaktan eğitim ve okul-sektör iş birliği ile ilgili sorulara cevap vermiştir. Nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı araştırmada turizm eğitiminde uzaktan eğitimin üstün ve zayıf yönlerinin neler olduğu, turizm eğitiminde okul-sektör iş birliğinin mevcut durumunun ne olduğu ve nasıl iyileştirilebileceği, uygulamalı derslerin uzaktan eğitimde nasıl uygulanması gerektiği sorularına cevap aranmıştır. Araştırma hem turizm yükseköğretim kurumlarındaki akademisyenler ve idareciler hem de turizm sektöründeki işveren ve çalışanlar için faydalı bulgular ortaya koymaktadır. Çözüme ve iyileştirmeye yönelik gelecek araştırmalarda bu araştırmanın sonuçları faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Distance education has become one of the main channels of education in the tourism sector, as in many other worlds. Forcing the digitalization accelerated by Covid-19, it has been understood that the protectors will no longer turn to only in-class solutions. In addition to some weaknesses, distance education also has superior aspects that can strengthen school-sector cooperation in tourism higher education. This research examines the impact of distance education on tourism education in terms of school-sector cooperation. In the research, in addition to comprehensive resource screening, the opinions of teachers at tourism colleges and representatives of the tourism sector, which are the two main stakeholders of the tourism sector, were considered through semi-structured interviews. 22 academicians and 19 sector representatives who participated in the research answered the questions about distance education and school-sector cooperation. In the research, where qualitative and quantitative research methods were used together, answers were sought to the questions of what the advantages and weaknesses of distance education in tourism education are, what the current state of school-sector cooperation in tourism education is how it can be improved, how practical trainings should be applied in distance education. The research reveals that both students and administrators in tourism colleges and operators in the tourism sector and use them for their use. According to these results, it will be useful for future observations on solution and configuration.