Sınır kapılarının Hakkari şehri üzerindeki sosyo-ekonomik etkileri
Socio-economic effects of border crosses on Hakkari city
- Tez No: 783049
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURAK ÖKDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Siyasal Bilimler, Finance, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sınır Ticareti, Sınır Ticareti Tanımı, Gümrük Kapıları, Vergilendirme, Border Trade, Definition of Border Trade, Customs Gates, Taxation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Sınır ticareti, literatürde yer alan tanımlara göre ülkemizde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerin kalkınma ve gelişimlerini arttırmak amacıyla, bu bölgelerin iktisadi ve içtimai olarak güçlenmelerini sağlama girişimidir. Bu şekilde devlet tarafından herhangi bir yatırım ya da harcama yapılmadan hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlanmış olur. Çalışma sınır ticaretinin tanımı, ülkemizde bulunan sınır kapıları, Hakkâri ilinin tanıtımı ve sahip olduğu sınır kapıları ile araştırmanın amacı, önemi ve kullanılacak yöntem ele alınmıştır. Bu kapsamda Hakkâri'nin sınır komşusu olan ülkeler ziyaret edilmiş ve sınır ticareti yapan vatandaşlar ile yüz yüze mülakatlar gerçekleştirilmiş. Sınır ticareti ile uğraşan vatandaşlar ile yapılan mülakatlar sonucunda sınır kapılarının yöre halkı ve komşu ülke vatandaşları üzerinde dostane ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığı, yöre halkının yaşam standartlarının artmasında sınır ticaretinin pozitif bir etkiye sahip olduğu, sınır ticareti sayesinde yöre halkının ekonomik kazanç elde ettiği ve sınır kapılarını bir geçim kapısı olarak görüldüğü sonucuna varılmıştır. Şehrin kalkınması adına açılan sınır kapılarında ithal edilen ürünlerin sınırlandırılıp kotalar konulması gibi sebeplerden dolayı halkın tek geçim kapısı olarak gördüğü sınır ticaretinin beklentileri karşılayamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Border Trade, according to the definitions in the literature, is an attempt to strengthen these regions economically and socially in ordder to increase the developmenr and development of regions such as Eastern Anatolia and Southeastern Anatolia in our country without any investment or expenditure bye the state. In the study, the definition of border trade, the border Gates in our country, the promotion of Hakkâri province and the border gates it has, the purpose, importance of the research and the method to be used are discussed. In this context, the countries bordering Hakkâri were visited and face-to- face interviews were conducted with cirizensengaged in the border. As a result of the interviews with the citizens dealing with border trade, it is seen that the border Gates contribute to the development of friendly relations between the local people and the citizens of the neighboring countries. Border trade has a positive effect on the increase in the living standards of the local people. It has been concluded that thanks to the border trade, the local people gain economic gain and see the border gates as a means of livelihood. Quotas are imposed on imported products at the border gates opened for the development of the city. For this reason, it has been seen that the border trade, which the people see as the only source of livelihood, cannot meet the expectations.