Milli Mücadelenin Güney Cephesinde Ermeni faaliyetleri
Armenian activities on the Southern Front of the National Struggle
  1. Tez No: 783063
  2. Yazar: EJDER CEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Maraş, Fransa, Ermeni Güney Cephesi, Milli Mücadele, Maraş, France, Armenian, Southern Front, National Struggle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Fransızların Güney ve Güneydoğu Anadolu'da Türklere karşı yürüttükleri savaş, iç politikalarında eleştirilmeye başlandı. Fransız kamuoyu savaştan bıkmıştı. Asker ve para israfının bir an önce durmasını istiyordu. Öte yandan Fransa, Güneydoğu Anadolu'daki Türk direnişinin Kuzey Afrika'daki kolonilerine yayılmasından endişe duyuyordu. Bu nedenlerle Fransa, Türklerle uzlaşmanın kendi çıkarlarına daha uygun olacağını düşündü. Türk ordusu Sakarya'da büyük bir zafer kazanmıştı. Yunanlıların Sakarya'dan püskürtülmesi, Türkiye'nin yurtdışındaki durumunun güçlenmesine yol açtı. Öte yandan Fransa, Anadolu'daki duruma İngilizlerden daha gerçekçi bakıyor ve Müttefiklerin Türkiye'ye acımadan barış getiremeyeceklerini anlıyordu. Fransa Başbakanı Briand, Fransız parlamentosunda yaptığı konuşmada, Sevr Antlaşması'nın aşırılıkları nedeniyle Türklerin bir anda kendilerini bomba gibi milliyetçiliğe attığını belirterek, Fransa'da buna, Fransız işlerinde olursa, vatanperverlik denir. Başka yerde aynı kökenden olmasına rağmen genellikle fanatizm denir. Gerçekte, vatansever olduklarını iddia eden bu fanatik Türkler, bazıları aşırı, bazıları ise saygın emellere sahiptir ve bu sonunculara doğdukları için gerçekten saygı duyulması gerekir. Bu yaklaşım doğrultusunda Fransa, deneyimli siyasetçisi Franklin Bouillion'u 9 Haziran 1921'de Ankara'ya Türk yetkililerle görüşmek üzere gönderdi. 13 Haziran'daki ilk resmi görüşmenin ardından Mustafa Kemal Paşa'nın ısrarı ile Millî Pakt çerçevesinde bir anlaşma yapılmış ve müzakereler sonunda 20 Ekim 1921'de Ankara Anlaşması imzalanmıştır. Ankara Anlaşması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti büyük bir siyasi zafer kazandı. Zira bu antlaşma ile Türklere karşı kurulan ortak cephe yıkılıyor ve Türkiye'nin savaş halinde olduğu devletlerden biri Ankara Hükümeti'ni resmen tanıdı. Maraş'ta ve Güney Cephesi'nde savaşın sona ermesi üzerine buradaki birlikler Batı Cephesine nakledildi.
Özet (Çeviri)
The war waged by the French against the Turks in South and Southeast Anatolia began to be criticized in their domestic policies. French public opinion was fed up with the war. He wanted the waste of soldiers and money to stop as soon as possible. On the other hand, France was concerned about the spread of Turkish resistance in Southeast Anatolia to its colonies in North Africa. For these reasons, France thought that reconciliation with the Turks would be more in their own interest. The Turkish army had won a great victory in Sakarya. The expulsion of the Greeks from Sakarya led to the strengthening of Turkey's position abroad. On the other hand, France looked at the situation in Anatolia more realistically than the British and understood that the Allies could not bring peace without pitying Turkey. French Prime Minister Briand, in his speech in the French parliament, stated that the Turks suddenly threw themselves into nationalism like a bomb because of the excesses of the Treaty of Sèvres, and said,“In France, if it happens in French affairs, it is called patriotism. It is often called fanaticism, although it is of the same origin elsewhere. In reality, these fanatical Turks who claim to be patriotic, some have extremist, some respectable ambitions, and the latter should be truly respected for being born.”In line with this approach, France sent its experienced politician Franklin Bouillion to Ankara on 9 June 1921 to meet with Turkish officials. After the first official meeting on 13 June, at the insistence of Mustafa Kemal Pasha, an agreement was made within the framework of the National Pact and at the end of the negotiations, the Ankara Agreement was signed on 20 October 1921. With the Ankara Agreement, the Government of the Turkish Grand National Assembly won a great political victory. Because with this treaty, the common front established against the Turks is being destroyed and one of the states with which Turkey is at war officially recognized the Ankara Government. Upon the end of the war in Maraş and on the Southern Front, the troops here were transferred to the Western Front.