Grafik düzenleyicilerin ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin hikâye edici metin yazma becerilerine etkisi
Secondary school of graphic organizers 7. the effect of classroom students on storytelling text writing skills
- Tez No: 783064
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Grafik Düzenleyiciler, Hikâye Edici Metinler, Yazma Becerisi, Graphic Organizers, Storytelling Texts, Writing Skill
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin hikâye edici metin yazma başarısı üzerinde grafik düzenleyicilerin etkisinin olup olmadığını saptamaya çalışmaktır. Araştırma ön test- son test desenli yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Muş'un Korkut ilçesinde öğrenim gören 33 ortaokul 7. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma; ön test son test çalışmaları, grafik düzenleyiciler hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi ve uygulamayla beraber toplam 8 hafta sürmüştür. Uygulama süresince deney grubunda grafik düzenleyiciler kullanılırken, kontrol grubunda herhangi bir grafik düzenleyici kullanılmamış olup normal ders işleme süreci devam ettirilmiştir. Sürecin sonunda deney ve kontrol grubu öğrencilerine son test olarak bir hikâye edici metin yazdırılmıştır. Toplanan metinler hikâye edici metinleri puanlama yönergesine göre puanlandırılmıştır. Ardından deney ve kontrol gruplarının ön test-son test uygulama çalışmaları istatiksel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen verilerden hareketle araştırma sonucuna göre; grafik düzenleyiciler kullanılan deney grubu öğrencilerinin grafik düzenleyiciler kullanılmayan kontrol grubu öğrencilerine göre hikâye edici metin yazma başarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, secondary school 7. to try to determine whether graphic organizers have an effect on the students' success in writing narrative texts. The research is a semi-experimental study with a pre-test- post-test pattern. The pretest and post-test studies took a total of 8 weeks, including informing the students about the graphic organizers and the application. During the application, while graphic organizers were used in the experimental group, no graphic organizers were used in the control group and the normal coursework process was continued.Graphic organizers were prepared by the researcher and evaluated by 2 Turkish teachers and 2 academicians who are experts in the field of graphic organizers. A 6-week course process was conducted in the experimental group with the prepared graphic organizers. At the end of the process, a story text was printed to the experimental and control group students as a final test. The total texts have been scored according to the scoring guidelines of the editing texts for the story. Then, the pre- and post-test application studies of the experimental and control groups were analyzed statistically. It was revealed that there was a significant difference in favor of the experimental group between the success of the students in the experimental group who used graphic organizers, compared to the control group students who did not use graphic organizers. However, it has been observed that graphic organizers are insufficient to overcome the deficiencies of the students in terms of Page Layout, paragraph creation and spelling rules.