Üretim işletmelerinde bilişim teknolojileri kullanımının inovasyon yeteneği, rekabet avantajı ve işletme performansına etkisi: Kahramanmaraş'ta bir alan çalışması
The effect of the use of information technologies in manufacturing companies on innovation capability, competitive advantage and business performance: A field study in Kahramanmaraş
- Tez No: 783115
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, inovasyon yeteneği, rekabet avantajı ve işletme performansı, Information technologies, innovation ability, competitive advantage and business performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Günümüz işletme dünyasında rekabetin artmasıyla birlikte bilişim teknolojileri ve bununla birlikte inovasyon yeteneği, rekabet avantajı ve işletme performansı oldukça önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı ise bilişim teknolojileri kullanımını inovasyon yetenekleri, rekabet avantajı ve işletme performansı üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışmamızın örneklemini ise Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren tekstil firmaları oluşturmaktadır. Çalışmanın evreni tespit edilirken Ticaret ve Sanayi Odası 2022 yılı verileri Dokuma ve Boya Kasar Sanayi, İplik Sanayi, Örme ve Konfeksiyon Sanayisi dikkate alınmıştır. Araştırmamızda kullanılan veriler ise anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) istatistik programında yapılmıştır. Verilerin sonuçlarına ulaşmak amacıyla frekans analizi, faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi yapılmıştır. Ayrıca araştırmada ölçeklere uygulanan güvenilirlik analizine yer verilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda; bilişim teknolojilerinin inovasyon yeteneği ve rekabet avantajı üzerinde pozitif yönde etkisi olduğu belirlenirken inovasyon yeteneğini ve rekabet avantajınında iş performansı üzerinde pozitif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increase in competition in today's business world, information technologies and innovation ability, competitive advantage and business performance have gained importance. The purpose of this study is to determine and measure the effect of information technology use on innovation capabilities, competitive advantage and business performance. The sample of our study consists of textile companies operating in KahramanmaraĢ. While determining the main mass number, the data of 2022 Chamber of Commerce and Industry, Weaving and Dye Bleaching Industry, Yarn Industry, Knitting and Apparel Industry were taken into consideration. The data used in our research were collected by questionnaire method. The analysis of the obtained data was made in SPSS 23.0 (Statistical Package for Social Sciences) statistical program. In order to reach the results of the data, frequency analysis, factor analysis, correlation analysis and regression analysis were performed. In addition, the reliability analysis applied to the scales was included in the study. As a result of the regression analysis; While it has been determined that information technologies have a positive effect on innovation ability and competitive advantage, it has been determined that innovation ability and competitive advantage have a positive effect on business performance.