Ortaokul öğrencilerinin video tabanlı problemler yardımı ile matematiksel modelleme yeterliklerinin incelenmesi
Examination of secondary students' mathematical modeling with the help of video-based problems
  1. Tez No: 783217
  2. Yazar: HANDE AYTEMİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÇAKMAK GÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Matematiksel modelleme yeterlikleri, Ortaokul öğrencileri, Teknoloji tabanlı ortam, Mathematical modeling, Mathematical modeling competencies, Middle school students, Technology-based environment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, modelleme problemlerinin video tabanlı sunulduğu ortam ile çalışma kâğıdı kullanılarak sunulduğu ortamda ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin modelleme yeterliklerinin karşılaştırılması ve zamanla değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada karşılaştırmalı vaka çalışması yöntemi kullanılmıştır Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Gaziantep ilinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 40 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Sunulan üç problemin sonuçları incelendiğinde hem video kullanılan grup hem de çalışma kâğıdı kullanılan grup matematiksel modelleme durumunda verilen değişkenleri başarılı bir şekilde fark etmiş ve durumu anlamlandırabilmiştir. Basitleştirme ve yapılandırma aşamasında video kullanılan grup daha fazla gerçek hayata dair değişken belirlediği ve bu değişkenlere değer atadığı için çalışma kâğıdı kullanılan gruptan başarılı olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde video kullanılan grup daha karmaşık matematiksel modeller inşa etmiş fakat her iki grupta modellerini ifade ederken aritmetik gösterim biçimini kullanmıştır. Matematiksel çözüm ve yorumlama aşamalarında ise dikkat çekici bir farklılık görülmemiştir. Her iki grubun modelleme yeterliklerinin zamanla değişimi incelendiğinde düzenli bir artış tespit edilmemiştir. Bu çalışmada iki grup arasında elde edilen farklılıklar video tabanlı modelleme problemlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Modelleme yeterliklerinin tamamına etkisi olmasa da kısmi yeterlikler için video tabanlı modelleme problemlerinin ortaokul seviyesinde kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to compare the modeling competencies of the eighth grade secondary school students in the environment in which the modeling problems are presented on a video basis and in the environment presented using the worksheet, and to determine the change over time. The sample of the research consists of 40 eighth grade students studying in a secondary school in Gaziantep in the 2021-2022 academic year. The environment in which video-based modeling situations are used and the environment in which the modeling situations reflected on the worksheet are used are examined using a comparative case study. When the findings of the three problems presented were examined, both the video group and the worksheet group successfully noticed the variables given in the case of MM and were able to make sense of the situation. It was determined that the group using video during the simplification and structuring phase determined more real-life variables and assigned values to these variables, so it was more successful than the group using worksheets. Similarly, the video group built more complex mathematical models, but both groups used arithmetic notation to express their models. There was no remarkable difference in the mathematical solution and interpretation stages. When the change in modeling competencies of both groups over time was examined, no regular increase was detected. The differences between the two groups in this study are thought to be due to video-based modeling problems. Although it does not affect all modeling competencies, it is recommended to use video-based modeling problems at secondary school level for partial competencies.