Claude Debussy keman ve piyano sonatının yapısal analizi
Structural analysis of Claude Debussy violin and piano sonata
  1. Tez No: 783230
  2. Yazar: AYŞE ÖZGE ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. OYTUN EREN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Debussy, Sonat, Keman, Piyano, Yapı, Debussy, Sonata, Violin, Piano, Structure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada Claude Debussy Keman ve Piyano Sonatı yapısalcı bir bakış açısı gözetilerek ele alınmıştır. Debussy'nin üç notadan oluşan bir motiften yola çıkarak nasıl bütünlüklü bir yapıya ulaştığı gerek keman gerek piyano partisinde yer alan cümlelerin incelenmesiyle ortaya konmuş; motiflerin eser içerisindeki dağılımı ve sergilediği gelişim, grafik örnekleri içerisinde tek tek analiz edilerek gösterilmiştir. Bu analizler doğrultusunda, bestecilerin yapısal düşünceleri gözetilmeksizin yapılan her türlü yorumlamanın yüzeysel bir ifadeden öteye gidemeyeceği, dolayısıyla hiçbir şekilde derin ve entelektüel bir bakış açısına ulaşılamayacağı anlatılmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, Claude Debussy's violin and piano sonata has been approached with a structuralist perspective. The elements that make up a structure are individual units. However, these units make sense when they come together, not alone, and give rise to a structure. How Claude Debussy reached a holistic structure from a small element was examined. Motifs, sentences and the exhibition, development and result parts consisting of them are in no way randomly formed; it has been proved by detailed analysis that each formation is constructed in a conscious and organized manner. In the first part of this thesis as a result of all these analyzes, it was revealed how a work should be grasped with its formal features and how it should be thought and interpreted in a holistic structure. In the light of this information, it is aimed that the sonata gains a different meaning and opens a new way for the performers