Uzaktan eğitim sürecinde ortaöğretim görsel sanatlar dersinin verimliliğine dair bir inceleme (Sivas örneği)
An investigation on the efficiency of secondary education visual arts course in the distance education process (Sivas example)
- Tez No: 783236
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Görsel Sanatlar, Pandemi, Bilişim, Distance Education, Visual Arts, Pandemic, Informatics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, Covid-19 pandemisi sebebiyle uzaktan eğitim modeline geçilen dönemde (2020 – 2021 eğitim/öğretim yılı) ortaöğretim görsel sanatlar dersinin verimliliğini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Pandemi ve eğitim başlığının sosyokültürel, ekonomik, psikolojik vb. açıdan çok geniş ve kapsamlı olması, araştırmanın, bu konu hakkında söyleyebileceklerini evren ve örneklem çerçevesinde sınırlı tutmaktadır. Bu sebeple, alan yazın için uzaktan eğitim ve görsel sanatlar adına yapılacak detaylı çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir. Çalışmada yöntem olarak nicel araştırma yöntemi ve genel tarama modeli kullanılmıştır. Sivas merkez, çalışmanın evrenini, merkez ilçede bulunan Anadolu liseleri ise çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. 14 Anadolu Lisesi' inde toplamda 9873 öğrenci bulunmaktadır. Okullar seçkisiz örneklem yöntemi ile belirlenip araştırmanın yapılacağı çalışma grubu 11 ve 12. sınıflar, görsel sanatlar dersi almış olan öğrencilerden rastgele seçilmiştir. Çalışmaya 190 (%69,9) kadın ve 82 (%30,1) erkek olmak üzere toplam 272 öğrenci katılmıştır.“Görsel Sanatlar Dersi Uzaktan Eğitim Anketi Soruları”hem veri toplama hem kişisel bilgi edinme aracı olarak kullanılmıştır. Veriler analiz edilirken SPSS 26.0 programından yararlanılmıştır. Çalışma sonunda, uzaktan eğitim modelinde görsel sanatlar dersinin, öğrenciler açısından verimli geçtiğine dair bulgular elde edilmiştir. Çalışma grubunun demografik özelliklerine göre anket sorularına verdiği cevaplar neticesinde bağımsız gruplar arasında anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı tespit edilmiştir. Çalışmadaki bulgular, uzaktan eğitim görsel sanatlar dersinin öğrenciler açısından verimli geçtiğine dair dönütler içerse de, çalışma grubundaki bireylerin tercihlerini yüz yüze eğitimden yana kullandıkları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to investigate the efficiency of the secondary education visual arts course during the transition to the distance education model due to the Covid-19 pandemic (2020 – 2021 academic year). The sociocultural, economic, psychological, etc. of the pandemic and education title. The fact that it is very broad and comprehensive in terms of its scope limits what the research can say about this subject within the framework of the universe and sample. For this reason, it is seen that there is a need for detailed studies on distance education and visual arts for the literature. Quantitative research method and general survey model were used as methods in the study. Sivas center constitutes the population of the study, and Anatolian high schools in the central district constitute the sample of the study. There are 9873 students in total in 14 Anatolian High Schools. The schools were determined by the random sampling method and the study group in which the research would be conducted was randomly selected from students who had taken visual arts courses in 11th and 12th grades. A total of 272 students, 190 (69.9%) female and 82 (30.1%) male, participated in the study.“Visual Arts Lesson Distance Education Questionnaire Questions”were used both as data collection and personal information acquisition tools. While analyzing the data, SPSS 26.0 program was used. At the end of the study, findings were obtained that the visual arts course in the distance education model was productive for the students. As a result of the answers given to the survey questions according to the demographic characteristics of the study group, it was determined that there was no significant difference between the independent groups. Although the findings of the study contain feedback that the distance education visual arts course was productive for the students, it is seen that the individuals in the study group preferred face-to-face education.