أنماط الصورة البلاغية في شعر التفعيلة العراقي ( بدر شاكر السياب , نازك الملائكة , عبدالوهاب البياتي أنموذجاً
Irâkî'nin et-Tef'île adlı şiirinde imge kalıpları: 'Bedir Şâkir es-Seyyâb, Nâzik el-Melâike, Abdulvahhâb el-Beyâtî' örneği / Patterns of the metaphor in Iraqi al-Tafilah poetry (Badr Shakir al-Sayyab, Nazik al-Malaika, Abdul-Wahhab al-Bayati) as a model
- Tez No: 783242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANAN AKKO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şiirsel Görüntü, Ritim Şiiri, Badr Shaker, Nazik Al-Malaika, ..Abdul Wahab Al-Bayati, the poetic image, rhythm Poetry, Badr Shaker, Nazik Al-Malaika, Abdul Wahab Al-Bayati
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez, Irâk'taki tef'ile şiirlerinde kullanılan imge kalıplarını tespit etmeyi ve Şair Bedir Şâkir es-Seyyâb, Nâzik el-Melâike ve Abdulvahhâb el-Beyâtî'nin şiirlerinden örneklerle bunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bu tez analitik metod izlenerek oluşturulmuştur. Örneklerin analizi şiir metinlerinin ve tahlillerinin tümevarım yöntemiyle okunduğu kaynak ve referanslar baz alınarak gerçekleşmiş ve tez içerisindeki bölümler aracılığıyla da açıklanmıştır. Tez, şairlerin siyasi konumları nedeniyle şiirlerine yansıyan hüzün ve protesto eğilimli imgelerin yanı sıra istiare, teşbih ve kinaye gibi tüm retorik, duyusal ve zihinsel metaforların da bahsi geçen şairlerin,şiirlerinde oldukça net bir şekilde bulunduğu sonucuna ulaşmıştır. Bu tez çalışması, Iraktaki tef'ile şiirinin devrim, isyan, red, hümanizm gibi konuların da çokça kullanıldığı diğer yönlerine de ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the patterns of poetic image in the Iraqi rhythm Poetry and to identify them among the poets: Badr Shakir Al-Sayyab, Nazik Al-Malaika, and Abdul-Wahhab Al-Bayati by reviewing those images in their poems. This study falls within the research that follows the analytical method, and these images were analyzed by relying on references and sources based on extrapolation and analysis of poetic texts .This is what the chapters and sections of this study disclosed according to the divisions presented in the text. (Metaphorical, simile, and metaphor) formed a clear-cut phenomenon in the poems of these poets. In addition to the tendency of sadness and protest that overwhelmed most of their poems due to their political stances.