3. parti lojistik hizmeti alan şirketlerin aldıkları hizmet kalitesinin ölçülmesi: Bir alan araştırması
Measuring the service quality of the companies receiving 3 rd party logistics service: A field research
- Tez No: 783261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, 3PL, Hizmet, Hizmet Kalitesi, Logistics, 3PL, Service, Service Quality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Son dönemlerde globalleşmenin etkisi ile dünya pazarında yaşanan gelişmeler beraberinde maliyet avantajı, zamandan tasarrufu ve esnekliği daha önemli hale getirmiştir. Bu anlamda özellikle firmalarda ana uzmanlık alanlarına yoğunlaşma arzusu dış kaynak kullanımı doğup gelişmesinde etkin rol oynamıştır. Özellikle firmalar ana faaliyetlerinde önemli bir yere sahip olan ancak uzmanlık alanları dışında kalan lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanmaktadırlar. Lojistik faaliyetleri için kullanılan dış kaynağa üçüncü parti lojistik (3PL) denilmekte ve lojistik hizmet sağlayıcıları tarafından karşılanmaktadır. Firmalara 3PL hizmet sağlayıcılarının sundukları hizmet kalitesi ve verimliliği güçlü bir rekabet silahı avantajı sağlamaktadır. Bu çalışmamız da lojistik faaliyetlerin de üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcılarından faydalanan firmaların almış oldukları hizmet kalitesinin ve memnuniyet derecesinin ölçümü ve beklentileri ile algıladıkları hizmet arasındaki bağı ölçmek amaçlı yapılmıştır. Bu çerçevede çalışmamızda, lojistik sektörü, dış kaynak kullanımı, üçüncü parti lojistik hizmetleri, hizmet sektörü, hizmet çeşitleri, hizmet kalitesi konuları işlenmiştir. Araştırma da firmaların üçüncü parti lojistik sağlayıcılarından kullandıkları hizmet kalitesi ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin algıladıkları ile beklentileri arasında farklılıklar olup olmadığını hipotezler ile test edilmiştir. Tüm bu veriler sonucun da elde edilen bulgular Gaziantep ve Kahramanmaraş bölgesindeki 3. Parti Lojistik hizmetinden yararlanan firmaların durumunu ortaya koymak amacı ile üçüncü bölümde düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent developments in the world market with the effect of globalization have made cost advantage, time saving and flexibility more important. In this sense, the desire to concentrate on the main areas of expertise, especially in companies, played an active role in the emergence and development of outsourcing. In particular, companies use outsourcing in their logistics activities, which have an important place in their main activities but are outside their areas of expertise. The outsourcing used for logistics activities is called third party logistics (3PL) and is covered by logistics service providers. The efficiency and quality of service offered by 3PL service providers to companies also provides a strong competitive advantage. This study was carried out in order to measure the service quality and satisfaction level received by companies that benefit from third party logistics service providers in logistics activities, and to measure the relationship between their expectations and the service they perceive. In this context, in our study, the logistics sector, outsourcing, third party logistics services, service sector, service types, service quality issues are discussed. In the research, hypotheses have been tested whether there are differences between the perceptions and expectations of the companies regarding the sub-dimensions of the service quality scale they use from third-party logistics providers. The findings obtained as a result of all these data are organized in the third section in order to reveal the situation of the companies benefiting from the 3rd Party Logistics service in Gaziantep and Kahramanmaraş regions.