Ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav matematik soruları ile matematik 8. sınıf ders kitabındaki soruların incelenmesi
Examination of central exam mathematics questions regarding secondary educational institutions and the questions in the 8th grade mathematics textbook
- Tez No: 783266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı, Bloom Taksonomisi, Ünite Değerlendirme Soruları, Merkezi Sınavlar, Textbook, Bloom's Taxonomy, Unit Assessment Questions, Central Exams
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav matematik soruları (2018-2022) ile 8. sınıf matematik ders kitabında yer alan soruları; Yenilenmiş Bloom Taksonomisi, öğretmen ve öğrenci görüşleri bağlamında incelemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada doküman olarak 2018-2022 yıllarında yapılan“Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Sayısal Bölüm A Kitapçığı”ve Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun kararı ile ders kitabı olarak kabul edilmiş 8. sınıf matematik ders kitabı kullanılmıştır. Ayrıca dokümanları desteklemek için öğretmen ve öğrenci görüşleri alınmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre son beş yılda (2018-2022) ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınavlarda sorulan soruların %4' ünün anlama, %56'sının uygulama, %39'unun analiz etme ve %1'inin değerlendirme düzeyinde olduğu, hatırlama ve oluşturma basamağında soru sorulmadığı belirlenmiştir. 8. sınıf matematik ders kitabındaki ünite değerlendirme sorularının ise %10,83 'ünün hatırlama, %41,66 'sının anlama, %47,50'sinin uygulama düzeyinde olduğu belirlenmiş analiz etme, değerlendirme ve oluşturma basamağında soruya rastlanmamıştır. Merkezi sınavda, ders kitabına kıyasla daha üst düzey sorulara yer verildiği tespit edilmiştir. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerin sonucunda, öğretmenlerin büyük çoğunluğunun ders kitabını temel kaynak olarak kullanmadığı tespit edilmiştir. Ders kitabındaki soru sayısının yetersiz olduğu, soru niteliğinin merkezi sınavda sorulan sorulara göre daha alt düzeyde kaldığı sebep olarak gösterilmiştir. Öğrenciler ile yapılan görüşmelerde öğrencilerin büyük çoğunluğunun ders kitabındaki soruları nitelik ve nicelik olarak merkezi sınava hazırlıkta yetersiz bulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is the central exam mathematics questions (2018-2022) and the questions in the 8th grade mathematics textbook; The revised Bloom Taxonomy is to examine in the context of teacher and student views. The research was carried out with document analysis, one of the qualitative research methods. In the research,“Central Examination Quantitative Section A Booklet for Secondary Education Institutions to Admit Students by Examinations”and the 8th grade mathematics textbook, which was accepted as a textbook by the decision of the Ministry of National Education Board of Education and Discipline, were used as documents in the research. In addition, teacher and student opinions were taken to support the documents. Descriptive analysis was used in the analysis of the research data. According to the results of the research, 4% of the questions asked in the central exams related to secondary education institutions in the last five years (2018-2022) were at the level of understanding, 56% at the level of application, 39% at the level of analysis and 1% at the level of evaluation, and the questions at the remembering and creating level. was not asked. In the 8th grade mathematics textbook, it was determined that 10.83% of the unit evaluation questions were at the level of remembering, 41.66% at the level of understanding, and 47.50% at the application level, and no questions were found in the analysis, evaluation and creation step. It has been determined that higher level questions are included in the central exam compared to the textbook. As a result of the interviews with the teachers, it was determined that the majority of the teachers did not use the textbook as the main source. It was shown that the number of questions in the textbook was insufficient and the quality of the questions remained at a lower level than the questions asked in the central exam. In the interviews with the students, it was seen that the majority of the students found the questions in the textbook insufficient in terms of quality and quantity in preparation for the central exam.