Biyoloji öğretmenlerinin yazılı sınav soruları ile ÖSS sorularının Bloom taksonomisine göre karşılaştırmalı analizi
A comparative analyses of the questions asked in exam by biology teachers and the questions asked in the University Entrance Exams according to Bloom?s taxonomy
- Tez No: 212083
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biyoloji Eğitimi, Bloom Taksonomisi, Biyoloji Yazılı Soruları, Biology education, Bloom?s Taxonomy, Biology written questions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalısma, 1997?2006 yılları arasında yapılan ÖSS'lerde sorulan biyoloji soruları ile farklı türdeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan biyoloji öğretmenlerinin yazılı sınavlarda sordukları biyoloji sorularının Bloom Taksonomisi'ne göre bilissel alanın hangi seviyesinde olduğunun karsılastırmalı analizini yapmak amacıyla planlanmıstır. Arastırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıstır. Bu yöntem kapsamında, 1997?2006 yılları arasında yapılan ÖSS'lerde yer alan 124 adet biyoloji sorusu ile Trabzon merkez ve ilçelerindeki 34 farklı ortaöğretim kurumunda görev yapan biyoloji öğretmenlerinin sınavlarda sordukları 4659 soru Bloom Taksonomisi'nin bilissel seviyelerine göre analiz edilmistir. Ayrıca farklı okul türlerinde görev yapan 10 biyoloji öğretmeniyle mülakatlar yapılarak öğretmenlerin sordukları sorular ile ÖSS arasındaki iliski arastırılmıs ve öğretmenlerin yaptıkları ölçmelerde Bloom taksonomisi'ni hangi oranda kullandıkları belirlenmeye çalısılmıstır. Arastırmanın sonucunda, Meslek liselerinde en fazla bilgi, Genel liselerde kavrama, Anadolu liselerinde kavrama ve uygulama, Fen lisesinde uygulama seviyelerindeki sorulara daha fazla yer verildiği tespit edilmistir. ÖSS'lerde ise en fazla uygulama seviyesindeki sorulara yer verildiği belirlenmistir. Öğretmenlerin sınavlarda sordukları sorular ile ÖSS sorularının bilissel yönden uyumluluk düzeyleri Ki - Kare testi kullanılarak belirlenmistir. ÖSS'lerde sorulan biyoloji soruları ile Meslek liseleri ve Genel liselerde sorulan soruların bilissel yönden örtüsmediği; Anadolu ve Fen liselerinde sorulan soruların ise az da olsa ÖSS soruları ile örtüstüğü sonucuna varılmıstır. Öğretmenler tarafından sıkça kullanılan ve öğrencilerin konu bilgilerinin değerlendirilmesinde öğrencileri ezberciliğe itebilen düsük bilissel seviyeli sorular yerine, kritik düsünme yeteneğini gelistirebilen yüksek bilissel seviyeli değerlendirme soruları kullanılmaya çalısılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to do a comparative analysis of questions asked by biology teachers in exams at different type of lycées and in the university entrance exams (OSS) from 1997 to 2006 in regard to levels of Bloom?s Taxonomy. Document analyses method was used to collect questions from school teachers and OSS in this research. Considering this method, 124 biology questions in the university exams implemented between 1997 and 2006 and 4659 questions asked by the teachers of biology in 34 different lycées in the centre and the towns of Trabzon. The questions were analyzed according to the cognitive levels of Bloom?s Taxonomy. In addition, 10 biology teachers were interweaved to find out the relation between the questions asked by the teachers and the university exam to what extent the teachers use Bloom?s Taxonomy in their exams. As a result of this research it was found out that the questions used by biology teachers are in general at ?knowledge level?at Vocational Lycées; at ?comprehension level? at General Lycées; at ?comprehension and application level?at Anatolian Lycées; at application level at Science Lycées. It has also been found out that the questions at application level are mostly included in OSS. The Chi-Square Test was used to compare teachers and OSS questions in terms of their cognitive compatibility. The conclusion is that the biology questions asked in the university exams and two types of schools, Vocational Lycées and General Lycées are not compatible, but the questions asked at Anatolian Lycées and Science Lycées are a little but compatible with the university entrance questions. It must be achieved to ask questions that can improve the critical thinking ability with the low cognitive level that leads students? memorization in the assessment of students? subject learning and are often used in the exams by the teachers.