Râgıb el-Isfahânî'nin hayatı ilmî-edebî kişiliği ve Muhâdarâtu'l-Udebâ' isimli eserinin incelenmesi
Râğib el-Isfahânî's life science and literature personality and the examination of Muhâdarâtu'l-Udebâ'
- Tez No: 783279
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Râğıb el-Isfahânî, Arap Dili ve Edebiyatı, Muhâdarât, Muhâdarâtu'l-Udebâ, Râghib el-Isfahani, Arabic Language and Literature, Muhâdarât, Muhâdarâtu'l-Udebâʻ
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Dil bir milletin kültürünü, uygarlığını aktarmakta, uygarlıkların kültürünü anlamakta önem bir unsurdur. Her milletin dili kendine özgü özellikleri, incelikleri barındırır ki gerek insanların birbirini anlamasında gerekse ilimlerin aktarılmasında da önemli bir yere sahiptir. Arap Dili kendi içerisinde incelikleri barındıran gerek gramer yapısındaki nahiv ve sarf ilimleriyle gerek edebî açıdan belâgat ve fesâhat özellikleriyle geniş içeriklere sahip bir dildir. Arap Dili bunlarla beraber İslam Dîni'nin mukaddes kitâbı Kuranı Kerim'in de dilidir. Çeşitli coğrafyalarda resmî dil olarak kullanılan Arap Dili'nin içerisinde hâiz olduğu muhtelif edebî türler vardır ki bu edebî türlerden birisi de muhâdarât türüdür. Bir topluluğun huzurunda bilgi, birikimlerini anlatmak demek olan, başkasına ait sözlerden muhâtaba uygun alıntılar yaparak konuların îzah edildiği muhâdarât türünde yazılmış muhtelif eserler bulunmaktadır. Çalışmamızda muhâdarât türü ve bu türde yazılmış olan Muhâdarâtu'l-Udebâʻ isimli eseri ve eserin müellifi olan Râğıb el-Isfahânî'nin hayatını anlatmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Language is an important element in conveying the culture and civilization of a nation and understanding the culture of civilizations. The language of each nation has its own peculiarities and subtleties that it has an important place in both people's understanding of each other and in the transfer of sciences. The Arabic Language is a language that has a wide content, with its subtleties in its grammatical structure, with the sciences of syntax and writing, and in terms of rhetoric and fluency in terms of literature. The Arabic language is also the language of the Holy Quran, the holy book of the religion of Islam. The Arabic language, which is used as an official language in various geographies, has various literary genres, one of which is muhâdarât. There are various works written in the genre of muhâdarat, in which the subjects are explained by making appropriate quotations from the words of someone else, which means telling their knowledge and experience in the presence of a community. In our study, we will try to explain the muhâdarât a genre, the work named Muhâdarâtu'l-Udebâʻ, which was written in the Muhâdarât genre, and the life of Râghib el-Isfahânî, the author of the work.