Arteriae vesicales superiores'in morfolojik ve morfometrik özellikleri
The morphological and morphometric features of superior vesical arteries
- Tez No: 783281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arteria vesicalis superior, arteria umbilicalis, arteria ductus deferentis, morfoloji, morfometri, Superior vesical artery, umbilical artery, artery to ductus deferens, morphology, morphometry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Literatür incelendiğinde, arteria vesicalis superior ile ilgili yapılan çalışmaların çoğunluğunun, bu arterin morfolojisi odaklı olduğu görülmektedir. Buna bağlı olarak, çalışmamızda arteria vesicalis superior'un morfolojik ve morfometrik özelliklerini detaylı olarak değerlendirmeyi ve elde edilen verileri klinik etkileri ile yorumlamayı amaçladık. Bu amaçla, T.C. Adli Tıp Kurumu'ndaki toplam 102 insan kadavrası incelendi. Arteria vesicalis superior morfolojik olarak, erkek kadavralarda 4 farklı tipte (Tip 1a, Tip 1b, Tip 2a, Tip 2b), kadın kadavralarda ise 2 farklı tipte (Tip 1, Tip 2) sınıflandırıldı. Arteria umbilicalis'in başlangıç kısmından ilk arteria vesicalis superior'un çıkış yeri arasındaki en kısa mesafe, arteria umbilicalis'in başlangıç kısmından son arteria vesicalis superior'un çıkış noktası arasındaki en kısa mesafe ölçülerek taraf ve cinsiyet bakımından istatistiksel olarak analiz edildi. Arteria umbilicalis'in başlangıç kısmından ilk arteria vesicalis superior'un çıkış yeri arasındaki en kısa mesafede, cinsiyetler arasında hem sağ hem de sol tarafta istatistiksel olarak anlamlı fark elde edildi (p=0,001). Benzer şekilde, arteria umbilicalis'in başlangıç kısmından son arteria vesicalis superior'un çıkış noktası arasındaki en kısa mesafede, cinsiyetten bağımsız olarak sağ ve sol tarafta istatistiksel olarak anlamlı fark elde edildi (p=0,043). Sonuçlarımızın; mesane odaklı pelvis cerrahileri, onkolojik tedaviler, endovasküler operasyonlar ve girişimsel radyolojik tedavilerde klinisyenlere yol gösterici olacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
When the literature is examined, it is seen that most of the studies regarding to the superior vesical artery have been focused on the morphology of this artery. Accordingly, in our study, we aimed to evaluate the morphologic and morphometric features of the superior vesical artery in detail and to interpret the obtained data with its clinical effects. A total of 102 human cadavers were examined at the T.R. Forensic Medicine Institute. The superior vesical artery was morphologically classified into 4 different types (Type 1a, Type 1b, Type 2a, Type 2b) in male cadavers, and 2 different types (Type 1, Type 2) in female cadavers. The shortest distance between the origin of the umbilical artery and the origin of the first superior vesical artery, and the shortest distance between the origin of the umbilical artery and the origin of the last superior vesical artery were measured and statistically analyzed in terms of side and gender. There was a statistically significant difference on both the right and left sides between the genders for the shortest distance between the origin of the umbilical artery and the origin of the first umbilical artery (p=0.001). Similarly, a statistically significant difference was obtained between the sides regardless of gender for the shortest distance between the origin of the umbilical artery and the origin of the last umbilical artery (p=0.043). We believe that our results may guide clinicians in bladder-oriented pelvis surgeries, oncological treatments, endovascular operations, and interventional radiological treatments.