Türk müziği eğitimi veren Güzel Sanatlar Fakülteleri ve Devlet Konservatuvarlarında makamsal işitme uygulamalarının incelenmesi
Examination of maqamal hearing practices in the Faculties of Fine Arts and Turkish Music State Conservatories providing Turkish music education
- Tez No: 783361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH LEHİMLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müziksel işitme, makamsal işitme, Türk müziği, müziksel işitme okuma yazma, Musical hearing, maqam hearing, Turkish music, musical hearing, literacy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırma, Türk müziği eğitimi dersi veren Güzel Sanatlar Fakülteleri müzik bilimi ana bilim dalı ve Devlet Konservatuvarları öğretim üyelerine ve öğrencilerine, makamsal işitme uygulamalarının derslerde karşılaştıkları sorunları tespit edilerek, bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmak amacı ile hazırlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın birinci bölümünde Tez hakkında giriş cümlesi ile başlayıp ikinci bölümde Türk müziğine dair bilgilere ve önemine değinilmiştir. Yine bu bağlamda açıklanan ve görüşme formu uygulanan Türk müziği Devlet Konservatuvarları ve Güzel Sanatlar Fakülteleri hakkında bilgilere yer verilmiştir. Problemlerin belirlenmesi ve tanımların açıklanması ile devam etmiştir. İlgili çalışmaların bilgileri ve yorumlarıyla devam ettikten sonra üçüncü bölüm olan araştırmanın yöntemiyle devam etmektedir. Bulgular: Araştırma, durum tespitine yönelik tarama modelini esas alan betimsel bir araştırma olup, anket uygulama ve kaynak tarama yöntemleriyle oluşturulmuş ve ankette ulaşılan veriler frekans ve yüzde tablolarına dönüştürülmüştür. Dördüncü bölümde ise araştırmanın bulgularına ve yorumlarına değinilmiştir ve son olarak beşinci bölümde sonuçları ele alarak madde şeklinde sıralı olarak yazıldığını belirtebiliriz. Sonuç: Bu çalışmada Türk müziği eğitimi veren güzel sanatlar fakülteleri ve devlet konservatuvarlarında makamsal işitme uygulamaları öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin sonuçlarına göre teknolojiden yeterince faydalanamıyor olduğu kaynak ihtiyacının az olması, yeterince uzman eğitimcinin olmaması gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research has been prepared with the aim of identifying the problems encountered in the lessons of maqam hearing practices by the faculty members and students of the Faculty of Fine Arts, Music Science Department, and Turkish Music State Conservatory, which gives Turkish music education lessons, and to offer solutions to these problems. Method: In the first part of the research, starting with the introduction sentence about the thesis, information about Turkish music and its importance are mentioned in the second part. Again in this context, information about Turkish Music State Conservatory and Fine Arts Faculties, which are explained and the interview form is applied, is given. It continued with the identification of the problems and the explanation of the definitions. After continuing with the information and comments of the related studies, it continues with the method of the research, which is the third part. Findings: The research is descriptive research based on the scanning model for due diligence, and it was created by applying questionnaires and source scanning methods, and the data obtained in the questionnaire were converted into frequency and percentage tables. In the fourth part, the findings and interpretations of the research are mentioned, and finally, in the fifth part, we can state that the results are written sequentially in the form of items. Result: In this study, it is observed that the students and faculty members of maqam hearing practices in fine arts faculties and state conservatories that provide Turkish music education cannot benefit from technology adequately, the need for resources is low, and there are not enough expert educators.