Nusret Çolpan minyatürlerinde İstanbul camileri
Istanbul mosques in Nusret Çolpan miniatures
- Tez No: 783360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FUAT BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Nusret Çolpan, Minyatür, Minyatür Sanatı, Çini, Nakkaş, Nusret Çolpan, Miniature, Miniature Art, Çini, Nakkaş
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmamızda, minyatür nakkaşı Nusret Çolpan'ın hayatı incelenmiş ve“İstanbul Camileri”minyatür eserlerinin kompozisyon özellikleri açısından analizi ve değerlendirilmesi yapılmıştır. Nusret Çolpan, minyatür sanatıyla özdeşleşmiş, tarihe mal olmuş minyatür nakkaşıdır. Şehir minyatürü tarzıyla; hayatını, yaşadığı kültürel ortamı, içinde bulunduğu etkileşimi günümüze yorumlayarak yansıtmıştır. Nusret Çolpan 1952-2008 yılları arasında yaşamış, Cumhuriyet Dönemi Türk Minyatür Sanatının Ord. Prof. Süheyl Ünver ve Azade Akar gibi en önemli şahsiyetlerden ders almış, birçok talebe yetiştirmiş, Türkiye ve dünya şehirlerinden birçok eserler nakşetmiştir. Nusret Çolpan minyatür sanatına kattığı yeni üslubuyla ve hem yerel hem de özgün kalışıyla, bu yüzyılda yetişmiş kıymetli sanatkârlarımızdan olması açısından büyük önem arz etmektedir. Nusret Çolpan'ın en ayırt edici vasfı, minyatürün ana hatlarını zedelemeden ve sürekliliğini sağlayarak özgün ve yeni bir stil kazandırmasıdır. Tez çalışmamızda Nusret Çolpan'ın ailesi, dostları ve öğrencileriyle röportajlar yapılmış, kronolojik sıra ile hayatına yer verilmiştir. Nusret Çolpan'ın minyatüre bakışı, sanatını icra ederken gösterdiği hassasiyeti ve sanatının inceliklerini örnekler ile ele alınmıştır. Nusret Çolpan'ın sadece İstanbul camilerini çalıştığı minyatürler ele alınmış, analiz ve değerlendirmeleri yapılmıştır. Bununla birlikte Nusret Çolpan'ın tüm eserlerinin sergilendiği etkinliklere de yer verilmiştir. Bu çalışma, Nusret Çolpan'ın üslup ve tarzını daha iyi anlamak, minyatür eserlerinin kompozisyon özelliklerini gelecekteki nakkaş adaylarına aktarmak ve rehberlik etmesi açısından literatüre katkı sağlama amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the life of the miniaturist Nusret Çolpan was examined and the analysis and the compositional features of his“Istanbul Mosques”miniatures were analyzed and evaluated. Nusret Çolpan was a miniaturist whose name is identified with the art of miniature and its history. He reflected his life, the cultural environment he was immersed in and his interactions to the present day with his city miniature style. Nusret Çolpan lived between 1952-2008. He took lessons from significant names such as distinguished professor Süheyl Ünver and Azade Akar. He trained many students, and made many miniatures of cities in Türkiye and around the world. Nusret Çolpan's ability to remain both local and original, and his addition of new styles to the art of miniature only highlights his importance as he's one of the substantial artists who was trained in this century. The most distinctive feature of Nusret Çolpan is that he brought a unique and new style to the art of miniature without breaking away from it at its core and still ensuring its continuity. In our thesis, interviews were made with Nusret Çolpan's family, friends and students, and his life was given in chronological order. Nusret Çolpan's view of miniature, his sensitivity while performing his art and the subtleties of his art are discussed with examples. Among the miniatures Nusret Çolpan worked on, only Istanbul mosques were analyzed and evaluated. In addition, events where all the works of Nusret Çolpan were exhibited were also included. This study aims to contribute to the literature in terms of better understanding the style of Nusret Çolpan, passing the compositional features of his miniature works to future miniaturists and guiding them.