Türk sanat müziği ses eğitiminde türkü formu kullanımına dair uzman görüşlerinin incelenmesi
Investigation of expert opinions on the use of turku form in Turkish art music sound education
  1. Tez No: 563108
  2. Yazar: TUĞBA DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. AYCAN ÖZÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Eğitimi, Türkü, Türk Sanat Müziği, Sound Training, Turku, Turkish Art Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada ülkemizde mesleki müzik eğitimi veren yükseköğretim kurumlarından Konservatuvar ve Güzel Sanatlar Fakültelerindeki Türk Sanat Müziği Bölümlerine yönelik bir çalışma yürütülmüştür. Türk Sanat Müziği sözlü repertuvar eğitiminde türkü formunun kullanımına dair uzman görüşlerine başvurulmuştur. Uzman görüşleri doğrultusunda, nasıl bir icra sergilendiği yorumlanmaya çalışılmış, durum tespiti yapılması amaçlanmıştır. Betimsel tarama modeli ve nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada veriler, literatür tarama ve ihtiyaç analizi doğrultusunda, bireysel ses eğitimi veya repertuvar dersini ilgili fakültelerde yürütmüş ve yürütmekte olan öğretim elemanlarına uygulanan ropörtajlarla bilgiler elde edilmiştir. Uzman grup belirlenirken üniversitelerin Türk Musikisi Konservatuvarlarında ve Güzel sanatlar fakültelerinin Türk Musikisi bölümlerinde Ses eğitimi ve Repertuvar Eğitimi veren akademisyenlerin görüşleri alınmıştır. Bu uzmanların; Türk Musikisi Devlet Konservatuvarlarında Türk sanat müziği ses eğitimi veya Türk sanat müziği repertuvar eğitimi derslerine girmeleri ve aynı zamanda Türk sanat müziği Ses icracısı olmaları uzmanların belirlenmesindeki etkenlerdir. Çalışmada TRT'de ve devlet korosunda ses icracılığı yapan ve ayrıca konservatuvarlarda dışardan ücretli öğretim elemanı olarak görevlendirilmiş uzman kişiler de yer almaktadır. Türk Halk Müziği örnekleri, özellikle türkü formundaki eserler, bu uygulamalarda eğitim materyali olarak kullanılmaktadır. Buradan hareketle, yapılan çalışmada; ilk olarak TRT (Türkiye Radyo ve Televizyon) repertuvarına kayıtlı türkü formundaki eserlerin konservatuvarlarda ses eğitimi uygulamalarındaki seslendirilme biçimi incelenmiş, daha sonra Türk sanat müziği ses eğitimi ve Türk sanat müziği repertuvar derslerinde kullanım şekilleri, Türk sanat müziği icracıları tarafından konser repertuvarındaki kullanımı, türkü formunun notasyonu hakkında bilgi edinme, Türk sanat müziği icracıları tarafından türkü formu hakkındaki görüşler alınmıştır. Özellikle Türk sanat müziği ses eğitimini kapsayan derslerdeki türkü formunun işleniş biçimi, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği icracıları tarafından yapılan icralardaki benzerlik ve farklılıklar uzman görüşleriyle ortaya konulmaya çalışılmış; bunların akabinde durum tespiti yapılmıştır. Bu çalışmanın Türk sanat müziği ses eğitiminde program geliştirme alanında yapılacak diğer çalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, a study is carried out for the Turkish classical music departments in the conservatory and faculties of fine arts, one of the higher education institutions providing vocational music education in our country. Expert views on the usage of folk songs form are consulted in oral repertoire education of turkish Classical Music. it is tried to interpret how vocalization of a song was exhibited in accordance with expert views and it is aimed to make due diligence. The data on this research which are used in descriptive scanning model and qualitative research method obtained from the interviews applied to the faculty members who carried out individual voice training or repertoire courses in related faculties in line with the literature review and needs analysis. While determining the expert group, the opinions of the academicians who give voice training and repertoire education in Turkish Music Conservatories and Turkish Music Departments of the faculties of Fine Arts are taken. These experts; Turkish Music State Conservatories, Turkish art music voice training or Turkish art music repertoire training courses, and at the same time to be the voice of Turkish art music are the factors that determine the experts. In this study, there are experts who work as a voice singer in TRT and the state choir and also have been appointed as externally paid teaching staff in conservatories. Turkish folk music samples, especially works in the form of folk songs, are used as educational material in these applications. From this point of view, in the study; firstly TRT (Turkish Radio and Television) repertoire examined the spoken forms of the Conservatory in vocal training application works in the form of registered songs, then Turkish art music to use in the concert repertoire by artists, learn about the rotation of the ballad form Turkish classical music artists received their opinions about the folk song form. Particularly, the processing form of folk song in the courses covering Turkish classical music voice training is tried to put forward with expert opinions similarities and differences in the performances made by Turkish art music performers ; in line with these, due diligence is made. This study is thought to contribute to other studies in the field of program development in Turkish art music voice training.