Mısır meselesinin Osmanlı Devleti'nde olumsuz etkileri
Negative effects of Egypt issue on the Ottoman State
- Tez No: 783367
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Mısır, Mehmet Ali Paşa, 1840 Londra Konferansı, Mora, Hünkâr İskelesi Anlaşması, Tanzimat Fermanı, Ottoman, Egypt, Mehmet Ali Pasha, 1840 London Conference, Mora, Hünkâr İskelesi Agreement, Tanzimat Edict
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Osmanlı Devleti'nin bünyesinde hoşgörü ortamında yaşayan Rumlar, devletin her türlü imkânından yararlanırken, bir taraftan Fransız İnkılâbının getirdiği milliyetçilik akımının etkisi, diğer taraftan da 1815 Viyana Kongresi ile ortaya çıkan ''Şark Meselesi'' gibi nedenlerle Osmanlı coğrafyasında özellikle Mora'da isyan ettiler. Bu isyanın çıktığı dönemde meydana gelen siyasi kargaşa ile merkezi otoritesi bozulan Babıâli, bu isyan karşısında yetersiz kaldı. Babıâli, Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'dan askeri yardım istedi. Kendi Valisi'nden yardım istemesinde en önemli etken ise, Mısır'da gerçekleştirdiği reformlar ile Osmanlı Devleti'nden askeri anlamda önde olduğunu ortaya koymasıydı. Mehmet Ali Paşa'nın isyanı bastırması karşılığında Babıâli tarafından bir takım sözler verilmiş, ancak bu sözler yerine getirilmedi. Bunun üzerine Mısır Valisi'nin isyanı başladı. Babıâli, Mehmet Ali Paşa'dan bir vali gibi davranmasını istemekteydi. Vali'nin isyan etmesi esnasında Avrupa'da Rusya ve Fransa hariç diğer devletler, olayın başında sessiz kaldılar. Babıâli, gerekli diplomasi faaliyetleri yürütmesine rağmen Avrupa'dan gerekli desteği bulamayınca Rusya ile Hünkâr İskelesi Antlaşması imzaladı. Hünkâr İskelesi Antlaşmasından sonra Mısır meselesi Babıâli için siyasi ve ekonomik sorunlarla karşılaşmasına sebep oldu. Bütün bu siyasi gelişmeleri ortaya çıkaran Mısır sorunu karşısında Babıâli, zayıf kalmış ve bu meseleyi iyi yönetemediği ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
While the Greeks, who lived in an environment of tolerance within the Ottoman Empire, benefited from all kinds of opportunities of the state, they rebelled in the Ottoman geography, especially in the Peloponnese, due to the influence of the nationalist movement brought by the French Revolution on the one hand, and the“Oriental Question”that emerged with the 1815 Vienna Congress, on the other hand. The Sublime Porte, whose central authority was corrupted by the political turmoil that took place at the time of this revolt, was insufficient in the face of this revolt. The Sublime Porte asked for military assistance from the Egyptian Governor, Mehmet Ali Pasha. The most important factor in asking for help from his own Governor was that he proved that he was ahead of the Ottoman Empire in military terms with the reforms he carried out in Egypt. Some promises were made by the Sublime Porte in return for Mehmet Ali Pasha's suppression of the rebellion, but these promises were not fulfilled. Thereupon, the revolt of the Egyptian Governor began. The Sublime Porte wanted Mehmet Ali Pasha to act like a governor. During the governor's revolt, other states in Europe, except Russia and France, remained silent at the beginning of the event. Despite carrying out the necessary diplomatic activities, Babıâli could not find the necessary support from Europe and signed the Hünkâr İskelesi Treaty with Russia. After the Hünkâr İskelesi Treaty, the Egyptian issue caused the Porte to face political and economic problems. In the face of the Egypt problem, which revealed all these political developments, it was revealed that the Sublime Porte remained weak and could not manage this issue well.