İmplant-abutment aralığının farklı yükler altında micro-ct'de incelenmesi
Evaluation of implant-abutment interface using micro-ct under different loading
  1. Tez No: 783381
  2. Yazar: CEREN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLNUR EMİNGİL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro bilgisayarlı tomografi, implant-abutment arayüzü, statik kuvvet, Micro computed tomography, implant-abutment interface, static loading
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: İmplant ve abutment arasında mikro aralığın varlığı bakteriler için rezervuar görevi görüp peri-implant dokuları etkileyebilir ve kuvvet altında mikro aralığın boyutu değişmektedir. Bu çalışmada, farklı kuvvet altında implant-abutmet aralığını Micro-CT'de incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 48 implant ve abutment kullanıldı ve iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki abutmentler 15N tork(DT), ikinci gruptakiler ise 30N(YT) tork ile implanta bağlandı. Daha sonrasında gruplar kendi içinde tekrar ikiye ayrıldı. Düşük tork grubundaki 12 implant yüksüz, 12 implant 100N yük altında, benzer şekilde yüksek tork grubundaki 12 implant yüksüz ve 12 implant 100N yük altında Micro-CT kullanılarak implant-abutment arayüzü (IAA), abutment-vida arayüzü (AVA), implant-abutment tüm arayüzü (IATA) incelendi. Bulgular: IAA1 değerleri incelendiğinde gruplar arası anlamlı bir farkın olmadığı izlenmiştir (p>0.05). IAA2 değerleri ise düşük tork ve yük uygulanan implantlara (Grup DT+) düşük tork ve yük uygulanmayan implantlara (Grup DT-) göre anlamlı seviyede yüksek bulunmuştur (p=0.007). AVA ve IATA1 değerlerinin gruplar arası kıyaslanmasında hiçbir grup arasında istatiksel fark saptanamamıştır (p>0.05). IATA2 değerlerinin gruplar arası kıyaslanmasında Grup DT(-) ile Grup DT(+) arasında anlamlı bir fark söz konusudur (p=0.002). Grup DT(-) ile Grup YT(+) arasında da istatistiksel anlamlı seviyede fark saptanmıştır (p=0.0015). Grup YT(-) değerleri de, Grup DT(+)'dan istatistiksel anlamlı seviyede daha fazladır (p=0.02). Sonuç: Tork kuvveti arttırıldıkça implant-abutment arayüzündeki boşluk miktarı azalmaktadır. İmplanta gelen yük arttıkça implant-abutment tam arayüzdeki boşluk miktarı artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The presence of the micro-gap between the implant and the abutment can act as a reservoir for bacteria and affect the peri-implant tissues, and the size of the microgap changes under loading. In this study, it was aimed to evaluate the implantabutment interface under different loading in Micro-CT. Materials and Methods: A total of 48 implants and abutments were used in the study and were divided into two groups. The abutments in the first group were connected to the implant with a torque of 15N (LT), and those in the second group with a torque of 30N (HT). After that, the groups were again divided into two groups.12 implants in the low torque group unloaded, 12 implants under 100N load, similarly in the high torque group 12 implants unloaded and 12 implants under 100N load using Micro-CT were evaluate.Implant-abutment interface (IAI), abutment-screw interface (ASI), implant-abutment the entire interface (IAEI) has been studied. Results: When IAI1 values were examined, it was observed that there was no significant difference between the groups (p>0.05). IAI2 values were found to be significantly higher for implants with low torque and load (Group LT+) compared to implants without low torque and load (Group LT-) (p=0.007). No statistical difference was found between any of the groups in the comparison of ASI and IATI1 values between groups (p>0.05). There is a significant difference between Group LT(-) and Group DT(+) when comparing IATI2 values between groups (p=0.002). A statistically significant difference was also found between Group LT(-) and Group HT(+) (p=0.0015). Group PH(-) values were also statistically significantly higher than Group LT(+) (p=0.02). Conclusion: : As the torque force is increased, the amount of space at the implantabutment interface decreases. As the load increases, the amount of space at the implant-abutment full interface increases.