Okul müdürlerinin yönetim tarzı ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between school principals' management style and teachers' organizational silence perception levels
  1. Tez No: 783424
  2. Yazar: CEREN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Yönetim Tarzı, Örgütsel Sessizlik, School Administrator, Management Style, Organizational Silence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı okul müdürlerinin yönetim tarzları ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik algı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini 2021- 2022 Eğitim-Öğretim yılı Osmaniye İlinde resmi ilkokullarda görev yapan 1680 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise“Basit Seçkşisiz Örnekleme”yöntemiyle seçilen 372 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada okul müdürlerinin yönetim tarzına ilişkin veriler Üstüner (2016) tarafından geliştirilen“Algılanan Müdür Yönetim Tarzı Ölçeği”ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik algı düzeylerine ilişkin veriler ise Kahveci ve Demirtaş (2013) tarafından geliştirilen“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada öğretmenler okul müdürlerinin en fazla“İşbirlikli Yönetim Tarzını”, en az ise“İlgisiz Yönetim Tarzını”benimsedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algı düzeyleri en fazla yönetici alt boyutunda, en az okul ortamı alt boyutunda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik algılarının ise yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada öğretmen görüşlerine göre öğretmenlerin algıladığı yönetim tarzları ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik algı düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki saptanmıştır. Algılanan müdür yönetim tarzı ölçeği öğretmenlerin örgütsel sessizlik algı düzeylerinin %39'unu açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between school principals' management styles and teachers' organizational silence perception levels. The research was designed in the correlational survey model, one of the quantitative research models. The universe of the study composes of 1680 working classroom teachers in public primary schools in Osmaniye in 2021-2022 academic year. The sample of the research composes of 372 classroom teachers selected with“Simple Random Sampling Method”.In this study,the data on the school principals' management style were collected with the“Perceived Management Style Scale”developed by Üstüner(2016) , and the data on the organizational silence perception levels of the teachers with the“Organizational Silence Scale”developed by Kahveci and Demirtaş(2013).In the research, it was deduced that the teachers and the school principals mostly adopted the“Collaborative Management Style”but,on the other hand, they adopted the“Disinterested Management Style”at the least. It was inferred that the teachers' organizational silence perception levels were the highest in the administrator subdimension and the least in the school environment sub-dimension. It was concluded that the teachers' organizational silence perception levels were the highest in the administrator sub-dimension and the least in the school environment sub-dimension. It has been ascertained that the teachers' organizational silence perceptions are at a high level . In this study, a positive midlevel correlation was emerged between the management styles perceived by the teachers and the organizational silence perception levels of the teachers according to the opinions of the teachers.Perceived principal management style scale reveals 39%( percent) of the teachers' organizational silence perception levels.