Düşük gelirli ailelerde yetişen çocuklarda sosyal beceriler ve davranış problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
İnvestigation of the relantionship between social skills and behavioral problems in children raised in low-income families
- Tez No: 783425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Davranış Problemleri, Düşük Gelir, Sosyal Beceriler, Behavior Problems, Low İncome, Social Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sosyal beceri gelişimi çocuğun doğumundan itibaren başlamakta ve yaşam boyu devam etmektedir. İlkokul dönemi sosyal beceri gelişimi açısından oldukça önemli, değişim ve uyarıcılara açık bir dönem olmaktadır. Bu yüzden ilkokul döneminde sosyal beceri gelişimi sağlıklı şekilde devam etmeyen çocuklarda davranış problemleri görülmektedir. Bunun aksine, sosyal beceri gelişimini sağlıklı şekilde tamamlayan bireyler davranış problemlerinin oluşumunu engellemektedirler. Yaşadığımız dönemde tüm toplumların en büyük amacı tüm alanlarda gelişimini sağlıklı şekilde tamamlamış bireylerin yetiştirilmesidir. Alanyazın incelendiğinde davranış problemlerinin ve önlenmesinin araştırmacıların ilgi odağı olduğu söylenebilir. Bu araştırmanın da davranış problemleri ve sosyal beceri konularında gelecek araştırmalara ışık tutacağı hedeflenmektedir. Aştırmanın amacı düşük gelir grubundaki ailede büyüyen ilkokul öğrencilerinin sosyal becerileri ve davranış problemleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemi Konya ilinin merkez ilçelerinde bulunmakta olan devlete bağlı ilkokullarda sınıf öğretmeni olarak çalışan 300 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada davranış problemleri ve sosyal beceriler de farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuca göre, davranış problemlerinin bazı alt boyutları ile sosyal becerilerin alt boyutları arasında negatif anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Son olarak, bu sonuçlar doğrultusunda uygulamacı ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of social skills begins from the birth of the child and continues throughout life. The primary school period is a very important period in terms of social skill development and is open to change and stimuli. For this reason, behavioral problems are observed in children whose social skill development does not continue in a healthy way during primary school. On the contrary, individuals who complete the development of social skills in a healthy way prevent the formation of behavioral problems. In the period we are living in, the greatest goal of all societies is to raise individuals who have completed their development in a healthy way in all areas. When the literature is examined, it can be said that behavioral problems and their prevention are the focus of attention of researchers. It is aimed that this research will shed light on future research on behavioral problems and social skills. The aim of the study is to examine the relationship between social skills and behavioral problems primary school students growing up in low-income families. The sample of the research consists of 300 teachers working as classroom teachers in state-affiliated primary schools in the central districts of Konya. At the same time, behavioral problems and social skills were also examined in terms of different variables. According to the results obtained from the research, a negative significant relationship was found between some sub-dimensions of behavioral problems and sub-dimensions of social skills. Finally, suggestions for practitioners and researchers were given in line with these results.