Sınıf öğretmenlerinin program okuryazarlıkları ile öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between class teachers' programliteracy and their attitudes to the teaching profession
  1. Tez No: 783434
  2. Yazar: SELAMİ KAAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program Okuryazarlığı, Sınıf Öğretmenleri, Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutum, Curriculum Literacy, Classroom Teachers, Attitude towards the Teaching Profession
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin program okuryazarlık düzeyleri ile öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş il merkezinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluştururken, örneklemini ise evren içerisinden seçilen 190 kadın ve 167 erkek olmak üzere toplam 357 gönüllü sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Öğretmenlerin Program Okuryazarlıkları Ölçeği ve Öğretmenlerin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verirler Jamovi 1.6.11 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; betimsel istatistikler, ilişkisiz örneklemler için t testi, Anova, Pearson Momentler Çarpımı Korelâsyon Katsayısı ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin program okuryazarlığı ve öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum düzeylerinin“yüksek”düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin program okuryazarlıklarının; yaş değişkenine göre 50 yaş ve üzeri katılımcılar lehine, mezun olunan fakülte değişkenine göre eğitim fakültesinden mezun olan katılımcılar lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Diğer değişkenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yine araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumlarının; mezun olunan fakülte değişkenine göre eğitim fakültesinden mezun olan katılımcılar lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilirken, diğer değişkenler bağlamında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sınıf öğretmenlerinin program okuryazarlık düzeyleri ile öğretmenlik mesleğine ilişkin tutum düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre sınıf öğretmenlerinin program okuryazarlığı, öğretmenlik mesleğine ilişkin tutumların anlamlı bir yordayıcısıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between the curriculum literacy levels of classroom teachers and their attitudes towards the teaching profession. This research was carried out in relational screening model, which is one of the quantitative research methods. The universe of the research consisted of classroom teachers working in primary schools affiliated to the Ministry of National Education in the city center of Kahramanmaraş in the 2021-2022 academic year, while the sample consisted of 357 volunteer classroom teachers, 190 female and 167 male, selected from the universe. The data of the study were collected using the Program Literacy Scale of the Teachers and the Attitude Scale of the Teachers towards the Teaching Profession. The obtained data were analyzed with the program Jamovi 1.6.11. In the analysis of data; descriptive statistics, t test for unrelated samples, Anova, Pearson Product Moments Correlation Coefficient and Multiple Linear Regression Analysis were used. As a result of the research, it was determined that teachers' curriculum literacy and attitude levels towards the teaching profession were at a“high”level. It was concluded that there was a statistically significant difference in favor of the participants aged 50 and over according to the age variable, and in favor of the participants who graduated from the faculty of education according to the graduated faculty variable. No statistically significant difference was found in other variables. Again, as a result of the research, the attitudes of classroom teachers towards the teaching profession; While it was determined that there was a statistically significant difference in favor of the participants who graduated from the faculty of education according to the graduated faculty variable, there was no statistically significant difference in the context of other variables. It was found that there is a moderate positive and significant relationship between the curriculum literacy levels of classroom teachers and their attitudes towards the teaching profession. According to the results of the research, curriculum literacy of classroom teachers is a significant predictor of attitudes towards the teaching profession.