An evaluation of urban-nature encounters in landscapes of Istanbul
Kent-doğa ilişkilerinde İstanbul peyzajlarına yönelik bir değerlendirme
  1. Tez No: 783446
  2. Yazar: SİBEL SENNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZERRİN İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent boşlukları, Ekosistem hizmetleri, 4.Doğa Yaklaşımı, Biyoçeşitlilik, İklim Değişikliği, Vacant Spaces, Ecosystem services, Four Natures Approach, Biodiversity, Climate Change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Değişen dünya koşulları gereği insanın doğayla kurduğu ilişki ve peyzaj mimarlığı yaklaşımlarında sürekli değişime ayak uydurma, güncellenme hali vardır.Tarihsel süreçte kent içerisinde kültürel peyzaj özellikleri baskın hale gelmiş, doğanın izinin olmadığı insan ve doğa arasında bağ kurmada sorunlar yaşanır bir boyuta gelmiştir. Kentlerimizde yeşil alanların yetersizliği ve gerçeği ortaya çıkmıştır. Doğanın dengesi sağlanamaz, ekosistemleri korunamazsa, biyoçeşitliliğin ve peyzajların devamlılığı da sağlanamayacaktır.Şuan yeni bir tasarım yaklaşımı ihtiyaç haline gelmiştir.Tez, İstanbul'da kent doğa ilişkisine ilişkin potansiyeller, engeller ve öneriler üzerinden değerlendirme yapmaktadır.Kent içerisindeki doğayı korumak ve artırmak için öneriler geliştirilmesini amaçlayarak, değişen dünya koşullarında güncellenmesi gereken peyzaj yaklaşımlarını ortak bir felsefik peyzaj altlığına oturtmayı hedeflemektedir.İlk olarak insan ve doğa arasındaki ihtiyaç ve algı üzerine literatür taraması yapılmıştır. Peyzaj mimarlığı üretimlerinin tarihsel süreçlerdeki örnekleri araştırılmıştır.Kent ve doğa algısı, ilişkisi incelenmiştir.Kentsel biyoçeşitlilik ve iklimdeğişikliği konuları araştırılmıştır.Atıl alanlar kent içerisine doğayı geri kazandırmak için insan algısına hızlı etki edebilecek alanlardır. Kentsel Atıl Alanların kent içerisindeki potansiyelleri,değerleri ve türleri araştırılmıştır. Güncel yaklaşımlardan olan 4.Doğa yaklaşımı incelenmiştir.Çeşitli ölçekte örneklenen projelerde kent içerisine doğanın geri kazandırılması yada korunmasının sağlayacağı katkılar incelenmiştir. Metodolojinin ikinci kısmı ise, uzmanlar ile kişisel görüşmeleri içermektedir.İstanbul üzerinde ortak kararlar alabilecek, yönlendirebilecek farklı kurumların temsilcilerinden birer uzman seçilmiştir. Uzun vadeli ekonomik, sosyal,kültürel, biyoçeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin karşılanabildiği sağlıklı bir çevre oluşturulması için bir noktadan başlanması gerekmektedir.Süreç bir yönetim işidir.Bütünsel davranmayı gerektirir.Önce meslek disiplinleri,halk, yerel yönetimler, kullanıcılar tarafında algı geliştirilmesinin sağlanması, devamında kural koyucular tarafından desteklenen politikalarla eyleme geçirilmesi sonucunda pozitif bir tavırla kent içerisinde doğayla tekrar buluşulması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Changing world conditions lead human beings' relationship with the nature, and thus, the landscape architecture approaches to continuously adjust to changes and to be updated. In the historical process, cultural landscape features have become dominant in the city, and there have been problems in establishing a connection between man and nature, where there is no trace of nature. The inadequacy and reality of green spaces in our cities has emerged. If the balance of nature cannot be ensured and ecosystems cannot be protected, the continuity of biodiversity and landscapes will not be ensured. A new design approach has become a necessity now. The thesis evaluates the potentials, obstacles and suggestions regarding the city-nature relationship in Istanbul. It aims to place the landscape approaches that need to be updated in the changing world conditions on a common philosophical landscape base. First of all, a literature review was made on the need and perception between human and nature. Examples of landscape architecture productions in historical processes have been researched. The perception of the city and nature, its relationship has been examined. The issues of urban biodiversity and climate change have been researched. The potentials, values and types of urban vacant spaces in the city were investigated. Four Natures Approach, which is one of the current approaches, has been examined. In the projects exemplified in various scales, the contributions of the restoration or protection of nature in the city have been examined. The second part of the methodology includes personal interviews with the experts. One expert was chosen from the representatives of different institutions who can take joint decisions and direct them on Istanbul. In order to create a healthy environment where long-term economic, social, cultural, biodiversity and ecosystem services can be met, it is necessary to start from a point. The process is a management job. It requires holistic behavior. It is possible to meet with nature again in the city with a positive attitude as a result of taking action with policies supported by.