Volatilite ve asimetrik fiyat hareketleri üzerine bir inceleme: BİST100 örneği
A study on the volatility and asymmetric price movements: BIST100 case
- Tez No: 783452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Asimetrik Fiyat Hareketleri, Volatilite, Kırılganlık, Kaldıraçlı Piyasalar, Bilgi, Asimetrik Bilgi, Fiyat Oluşum Modelleri, Asymmetric Price Movements, Volatility, Fragility, Leveraged Markets, İnformation, Knowledge, Asymmetric İnformation, Price Making Mechanism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sermaye piyasaları ekonomik sistemde büyümenin sağlanması, yapılan tasarrufların mantıklı bir şekilde ekonomiye kazandırılması, gelişme vaat eden şirketlerin paylarının hizmetine likidite sunulması ve bu payların el değiştirirken doğru öngörüye sahip olanlara bir kâr marjı bırakılması, yani mükafatlandırma sağlanması için vazgeçilmez yapılardandır. Bu süreçte piyasadan para çıkacağını ve piyasanın daha kararlı ve durağan bir yapıya sahip olabileceğini anlatacak bir göstergeye ihtiyaç duyulmuştur. Volatilite (Oynaklık) bu piyasaların kırılganlığını gösteren bir göstergedir. Günlük artış ya da azalışın incelenerek karar vericinin fikir sahibi olabileceği yüz üzerinden not verilen bir puan sistemidir. Bu çalışmanın amacı gelişmiş ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Japonya ve gelişmekte olan ülkelerden Türkiye, Çin, Hindistan'nın 12 Ocak 2018 – 31 Aralık 2022 dönemi için 1.267 günlük hisse senedi getirileri kullanılarak oynaklık ve oynaklık yayılımları belirlemektir. Oluşturulan GARCH (1,2) modeli istatistiksel olarak %1 düzeyinde anlamlı çıkmıştır ve model geçerlidir. Borsa İstanbul 100 endeksinin volatilitesini modellemek için oluşturulan GARCH modelinde DAX (Almanya) değişkeni anlamlıdır. Oynaklık yayılımını belirlemek için oluşturulan EGARCH (1,2) modeline göre; asimetrik etki parametresi (λ) negatiftir ve istatistiki olarak %1 için olarak anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
Capital markets are remarkable bodies in terms of providing growth, enhancing the economical activity with the smaller savings and giving a reward to the investors with better forecasting capabilities during the exchange process also serving liquidity for the companies promising growth. During this process, investors needed an indicator when the liquit will exit the market and when the market is more decisive and stable. Wars, uncured diseases and economical crisises are the times in which trust for economy comes down and volatility is increased. Because of this, decision makers the investors needed to have an indicator to arrange the flow of the liqudity, in which direction and in which ratio. Volatility is a measure to visualize the vulnerability and instability. This is a metric with the type of ratio scale and never exceeded 100 point. The aim of this study is to determine the volatility and volatility spillovers by using the 1.267-day stock returns of developed countries (United States, Germany, Japan) and developing countries (Turkey, China, India) for the period of 12 January 2018 - 31 December 2022. The created GARCH (1,2) model is statistically significant at the 1% level and the model is valid. The DAX (Germany) variable is significant in the GARCH model created to model the volatility of the Borsa Istanbul 100 Index. According to the EGARCH (1,2) model created to determine the volatility spread, the asymmetric effect parameter (λ) is negative and statistically significant for 1%. The asymmetric effect, that is, the leverage effect, is valid in the Borsa Istanbul 100 Index. There is also a volatility spillover from DAX (Germany) and NIFTY (India) to Borsa Istanbul 100 Index.