Covid-19 pandemi sürecinde ebe öğrencilerin klinik uygulamayla ilgili deneyim ve düşüncelerinin incelenmesi
Investigation of midwife students' experience and thoughts on clinical practice in the Covid-19 pandemic process
  1. Tez No: 783462
  2. Yazar: BÜŞRA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Ebelik, Klinik Uygulama, Covid-19, Midwifery, Clinical Practice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada Covid-19 pandemi sürecinde ebelik öğrencilerinin perspektifinden klinik uygulama deneyimlerinin ve düşüncelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada, nitel araştırma yöntemi olan olgubilim (fenomenolojik) deseni kullanılmıştır. Veriler odak grup görüşmeleri aracılığı ile elde edilmiştir. Görüşmeler klinik uygulamaya çıkan 23 ebelik öğrencisi ile çevrimiçi görüşme ile yapılmıştır. Veriler MAXQDA Analytics Pro Nitel Veri Analizi Programı kullanılarak içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmanın amacı doğrultusunda 6 tema belirlenmiştir. Temalar; Klinik Uygulamaların Ödev ile Telafisi (olumlu ve olumsuz yönleri), Aktif Klinik Uygulamalar (olumlu ve olumsuz yönleri), Klinik Uygulama Sırasında Yaşananlar (pandemi tedbirlerine uyulması ve uyulmaması, hemşireler ve stajyerler arası ilişkiler, hastalar ile mesafeli olma, hastane temizliğine ve bireysel temizliğe dikkat etme, hastaların kaygılı olması, gebeler için maske takma zorluğu, refakatçilere PCR testi yapılmaması, hastaya manevi destek, ziyaretçi kabul durumu ve doğum sürecine müdahale), Klinik Uygulamaya Çıkma Motivasyonu (mesleki tatmin, mezun olmak/sınıfta kalmamak, merak ve keyfi alma, hasta memnuniyeti ve kendi biriminde çalışmak), Klinik Uygulama Sürecinde Aile ile İlişkiler (ailenin staj hakkındaki düşünceleri ve pandemi sürecinde aile ile temas) ve Aşı Olmaya Yönelik Görüşler (aşı olma veya sıra bekleme ve isteksizlik/kararsızlık) şeklindedir. Sonuç: Çalışmada pandemi döneminde öğrencilerin klinik uygulamaya aktif olarak katılmalarının hem olumlu hem de olumsuz tarafları olduğunu göstermektedir. Öğrenciler klinik uygulamanın uzaktan eğitim yoluyla telafi edilmesi konusunda daha fazla olumsuzluktan bahsederken, klinik uygulamaya aktif olarak çıkmanın olumlu taraflarından daha yoğunlukta bahsetmişlerdir. Klinik uygulamaya çıkmayı deneyim kazandırması, mesleki tatmin ve sorumluluk alma şansı getirmesi bakımından olumlu olarak değerlendirmişlerdir. Diğer taraftan klinik uygulamaya çıkmanın bulaşma/bulaştırma riski barındırması, tedbirlere uyulmaması, endişe ve korku yaratması, toplu araç kullanma zorunluluğu yaratması gibi nedenlerle olumsuz olarak tanımlamışlardır. Ocak 2023 , 111 sayfa.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to examine clinical practice experiences and thoughts from the perspective of midwifery students during the Covid-19 pandemic process. Method: In the study, the phenomenological design, which is a qualitative research method, was used. Data were obtained through focus group interviews. Interviews were conducted by online interviews with 23 midwifery students who went into clinical practice. Data were analyzed by content analysis technique using MAXQDA Analytics Pro Qualitative Data Analysis Program. Results: In line with the purpose of the study, 6 themes were determined. Themes; Homework Compensation of Clinical Practices (positive and negative aspects), Active Clinical Practices (positive and negative aspects), Experiences During Clinical Practice (compliance or non-compliance with pandemic measures, relations between nurses and interns, being distant with patients, paying attention to hospital and individual cleanliness, anxiety of patients, difficulty in wearing masks for pregnant women, no PCR testing for companions, moral support to the patient, visitor acceptance and intervention in the delivery process), Motivation for Clinical Practice (professional satisfaction, being graduated/ passing the class, curiosity and enjoyment, patient satisfaction and working in their own unit), Relations with the Family in the Clinical Practice Process (the family's thoughts about the internship and contact with the family during the pandemic process), and Opinions on Getting Vaccinated (being vaccinated or waiting in line and reluctance/indecisiveness). Conclusion: The study shows that active participation of students in clinical practice during the pandemic period has both positive and negative sides. While the students talked more about the negative aspects of compensating clinical practice through distance education, they talked more about the positive aspects of actively engaging in clinical practice. They evaluated going into clinical practice as positive in terms of gaining experience, professional satisfaction and the chance to take responsibility. On the other hand, they defined it as negative because of the risk of contamination/contamination, non-compliance with the precautions, creating anxiety and fear, and the necessity of using public vehicles. January 2023, 111 pages.